Zi de bucurie duhovnicească în Parohia Cuptoare. Biserica parohială a fost resfințită

25.10.2021

În duminica a 23-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit duhovnicește în Parohia Cuptoare din Protopopiatul Băile Herculane

Autor: Serviciul Protopopesc

La Biserica „Înălțarea Domnului” din Cuptoare s-au efectuat, în ultima perioadă, lucrări în Sfântul Altar, dar și la pictura din interiorul sfântului locaș. Așadar, în această duminică, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a sfințit Sfântul Jertfelnic și icoanele restaurate, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie alături de părintele protopop Iosif Frenț și un sobor de preoți și diaconi. Au fost prezenți mulți credincioși din localitate, printre care copii și tineri, care s-au împărtășit și cu Sfintele Taine. Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

În cadrul acestei bucurii duhovnicești, pentru activitatea pastoral-misionară de 41 de ani a părintelui paroh Nicolae Iliescu, Preasfințitul Lucian i-a oferit Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”. De asemenea și membrilor Adunării Parohiale și ai Consiliului Parohial, ierarhul le-a oferit aceeași diplomă.

„Această biserică s-a înnoit încă de anul trecut, dar din motive binecuvântate anul trecut nu am putut onora invitația părintelui paroh și a credincioșilor de aici. În acest an Dumnezeu a rânduit ca să venim aici la Cuptoare și împreună să aniversăm 30 de ani de la târnosirea acestei biserici. După 30 de ani biserica se înnoiește și astăzi am resfințit locașul de rugăciune, am pecetluit Sfânta Masă și am sfințit icoanele care au fost restaurate în interiorul sfântului locaș. Am aniversat pe de-o parte cei 30 de ani de la târnosirea bisericii, iar pe de altă parte am avut bucuria comuniunii, slujirii și a lucrului împlinit, pentru că aici preotul și credincioșii au lucrat mult, frumos și bine și astăzi am reușit să resfințim această biserică de referință din Episcopia noastră”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

În veacul al XVIII-lea a existat un sfânt locaş de lemn. Construirea bisericii actuale a început în anul 1812, fiind terminată în 1825. În anul 1980 prin numirea preotului Nicolae Iliescu a început un program de restaurare a întregii biserici. În 13 octombrie 1991 biserica a fost târnosită de către mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu care a pecetluit sfânta masă, punând în ea sfinte moaște. Pictura actuală a fost executată în tehnica frescă de pictorița Maria Tudur între anii 1981-1985.