Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Valea Almăjului va fi în sărbătoare

02.08.2018

Zi de bucurie duhovnicească pentru Mănăstirea Almăj-Putna cu ocazia hramului, luni, 6 august

✍Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro

Praznicul „Schimbării la Faţă” a Mântuitorului Iisus Hristos din 6 august, reprezintă pentru credincioșii almăjeni din Banatul de Munte o adevărată bucurie, întrucât în această zi merg să se roage și să primească liniște sufletească la hramul Mănăstirii Almăj-Putna, situată în frumoasa Vale a Almăjului.

Este cunoscut faptul că, în fiecare an, la această sărbătoare, așezământul monahal de la marginea satului Putna din județul Caraș-Severin adună credincioși din zonă, dar și pelerini din toată țara, care vin în număr mare să primească binecuvântarea lui Dumnezeu participând la rugăciunile şi slujbele care se oficiază cu prilejul hramului. Sărbătoarea va debuta duminică, 5 august, cu slujba Vecerniei cu Litie și slujba Utreniei, iar în ziua hramului se va săvârși de dimineață Sfințirea Apei și Taina Sfântului Maslu. În acest an cea mai importantă sfântă slujbă a Bisericii noastre, Sfânta Liturghie, va fi săvârșită la Mănăstirea Almăj-Putna, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Sunt așteptați să ia parte la bucuria duhovnicească cât mai mulți credincioși, care să se împărtășească și cu Sfintele Taine, Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, pentru a avea folos deplin. De asemenea, vor avea bucuria să se închine și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Oikonomissia (Ocrotitoarea), copie adusă din Sfântul Munte Athos, ce va rămâne definitiv în sfânta mănăstire.

Istoria acestui loc vorbeşte că în secolul al XVII-lea, un credincios din zona Almăjului a intrat în cinul monahal al Mănăstirii Putna (Moldova). După un timp petrecut în acest lăcaş a plecat pe Sf. Munte Athos, unde s-a nevoit timp de 18 ani, luând schima mare. Spre sfârşitul vieţii acest cuvios părinte, pe nume Pahomie, a primit poruncă de la Maica Domnului, care i s-a arătat printr-o vedenie, de a veni în sprijinul Bisericii şi a credincioşilor aflaţi pe meleagurile sale natale. Părintele Pahomie, însoţit de şapte ucenici, a slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a vieţuit în peşterile din hotarul satului Putna, locul fiind marcat şi astăzi printr-un paraclis. Prin puterea rugăciunii şi ajutor de la Dumnezeu, cuviosul părinte Pahomie a săvârşit minuni. Printre acestea se aminteşte una în care a vindecat două surori mute ale unui boier din zonă.

Drept mulţumire, acesta i-a construit o casă unde se întălnea cu credincioşii pentru a-i spovedi şi a le acorda asistenţă duhovnicească. Construcţia acestei case a constituit nucleul care a dat naştere mai târziu bisericii şi satului Putna. Aşa a venit iniţiativa de a ridica un aşezământ monahal la marginea satului Putna, de pe Valea Almăjului.