Slujbe de pomenire oficiate în cimitirele din parohiile Eftimie Murgu și Bozovici

19.06.2021

Vineri, 18 iunie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit în parohiile Eftimie Murgu și Bozovici din Protopopiatul Băile Herculane, participând la două slujbe de pomenire pentru cei adormiți, în prezența unui număr însemnat de preoți și credincioși

Autor: Serviciul Protopopesc

Vineri, 18 iunie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în Valea Almăjului pentru a participa, alături de clericii din această zonă, la două slujbe de pomenire pentru cei adormiți. Slujbele de parastas au fost oficiate în cimitirele din Parohiile Eftimie Murgu și Bozovici, din soborul preoțesc făcând parte și părintele protopop Iosif Frenț. Împreună cu Părintele Episcop și preoții aparținători Cercului pastoral-misionar „Valea Almăjului” s-au rugat pentru cei dragi ai lor și credincioșii din cele două parohii.

După săvârșirea sfintelor slujbe, a avut loc o conferință în care a fost prezentată tema „Moarte sau adormire în spiritualitatea creștin ortodoxă? Asocieri și disocieri”, de către părintele Ion Cherescu de la Parohia Bozovici.

De asemenea, au fost elogiate și personalitățile ce au marcat istoria locală și își dorm somnul de veci în cimitirele parohiale. Cu acest prilej, au fost dezbătute și problemele întâmpinate în lucrarea pastoral-misionară desfășurată de preoții aparținători Cercului Valea-Almăjului.

„La odovania Praznicului Înălțării Domnului și cu o zi înainte de pomenirea celor adormiți, moșii de vară, am socotit de bine să oficiem parastase de obște în parohiile Episcopiei Caransebeșului. Foarte mulți credincioși au venit la aceste parastase aducând prinoase, ca acestea să fie binecuvântate și mai departe să fie date de pomană pentru odihna celor dragi care s-au pomenit. Cimitirele parohiale sunt locuri sacre și aici se cuvine periodic să venim și împreună cu pace Domnului să ne rugăm pentru cei care fac parte din Biserica triumfătoare. Noi suntem datori să ne rugăm pentru ei și să fim atenți atunci când Biserica ne cheamă să îi pomenim”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Acest program face parte din proiectul Episcopiei Caransebeșului de a vizita și sluji în majoritatea cimitirelor din întreaga eparhie, pe întreg anul 2021, an comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.