Slujbe de pomenire oficiate la Lăpușnicu Mare, Moceriș, Cuptoare și Mehadica

25.09.2021

Vineri, 24 septembrie,  în parohiile Lăpușnicu Mare, Moceriș, Cuptoare și Mehadica din Protopopiatul Băile Herculane au fost săvârșite slujbe de pomenire pentru cei care sunt înmormântați în cimitirele parohiale

Autor: Serviciul Protopopesc

Vineri, 24 septembire, s-a desfășurat încă o acțiune a Episcopiei Caransebeșului din cadrul proiectului pastoral-misionar de a vizita cimitirele din întreaga eparhie, în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. Astfel, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în mijlocul credincioșilor din Lăpușnicu Mare și Moceriș a fost părintele inspector Petrică-Ionuț Timiș Popovici, alături de preoții Cercului pastoral-misionar Valea Almăjului. În cimitirele celor două localități au fost oficiate slujbe de pomenire, la care au participat numeroși credincioși pentru a se ruga pentru odihna sufletelor celor care își dorm somnul de veci aici. Manifestarea s-a încheiat cu o conferință la care au participat preoții acestui cerc pastoral-misionar.

Tot în această zi, credincioșii din Cuptoare și Mehadica au participat la parastasele oficiate în cimitirele parohiale, de către părintele Bogoliub Martinovici - protopop de Moldova Nouă, alături de un sobor de preoți. De asemenea, și această acțiune s-a încheiat cu o conferință, la care au fost prezenți preoții din Cercul pastoral-misionar Domașnea - Valea Cernei.

Și în celelalte cercuri pastoral-misionare din Eparhia Banatului Montan au fost săvârșite slujbe de pomenire și au fost susținute conferințe, astfel că toți clericii au fost implicați în acest proiect. Prin acest program pastoral-misionar, Episcopia Caransebeșului intenționează să cerceteze toate cimitirele din Eparhie. Pe de-o parte să cunoască statutul fiecăruia, dar și utilitatea lor în viața comunității. Primul obiectiv este acela de a îngriji cimitirele, atât din partea administratorilor, a celor care se ocupă de îngrijirea la modul general al cimitirelor, cât și din partea concesionarilor sau proprietarilor care au locuri de veci în incinta acestor cimitire. Pe de altă parte, un alt obiectiv al acestui program este acela de a atrage atenția că odată trecuți la cele veșnice, părinții, rudeniile noastre, toți cei dragi nu pot rămâne părăsiți într-un spațiu, fie el și sacru, ci ei trebuie în continuare cercetați prin rugăciune, trebuie căutați în amintiri și cinstiți așa cum se cuvine.

Episcopia Caransebeșului dorește ca la finalul acestui an să editeze un dicționar al personalităților care sunt înhumate și care își dorm somnul de veci în incinta cimitirelor parohiale din eparhie.