Slujbe de pomenire la Băile Herculane, Pecinișca, Borlovenii Noi și Putna

28.03.2021

Sâmbătă, 27 martie, la Băile Herculane, Pecinișca, Borlovenii Noi și Putna au fost oficiate slujbe de pomenire pentru cei care sunt înmormântați în cimitirele parohiale

Autor: Serviciul Protopopesc

Sâmbătă, 27 martie, s-a desfășurat cea de-a doua acțiune a Episcopiei Caransebeșului din cadrul proiectului pastoral-misionar de a vizita cimitirele din întreaga eparhie, în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. Așadar, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în mijlocul credincioșilor din Băile Herculane a fost părintele Alin Câmpean - consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, alături de preoții Cercului pastoral-misionar Domașnea - Valea Cernei.

În debutul acestei acțiuni, a fost oficiată o slujbă de pomenire, de către părintele consilier, părintele Petru Danci și părintele Pavel Găină, în cimitirul Parohiei „Schimbarea la Față” - Băile Herculane, la care au participat numeroși credincioși pentru a se ruga lui Dumnezeu pentru odihna celor care sunt înhumați în cimitirul parohial. 

În continuare, soborul preoțesc a săvârșit o slujbă de pomenire și în cimitirul din Parohia Pecinișca - Băile Herculane, la care, de asemenea, a participat un număr însemnat de credincioși.

Manifestarea s-a încheiat cu o conferință, în Biserica „Sfântul Apostol Toma” din Pecinișca, în care a fost prezentată tema „Cinstirea în Biserică a celor adormiți în Domnul: temeiuri patristice”, de către părintele paroh Pavel Găină.

Tot sâmbătă, credincioșii din Parohia Borlovenii Noi și Parohia Putna au participat la slujbele de pomenire oficiate în cimitirele parohiale, de către părintele Gheorghe-Adrian Șuveți - protopop de Reșița, alături de un sobor de preoți.

De asemenea, și această acțiune s-a încheiat cu o conferință, în care a fost prezentat referatul intitulat „Cimitirul ca expresie a credinței și a comuniunii creștine între generații”, de către părintele Cătălin Cojocariu, în prezența părintelui protopop și a preoților din Cercul pastoral-misionar Valea Almăjului.

Prin acest program pastoral-misionar, Episcopia Caransebeșului intenționează să cerceteze toate cimitirele din Eparhie. Pe de-o parte să cunoască statutul fiecăruia, dar și utilitatea lor în viața comunității. Primul obiectiv este acela de a îngriji cimitirele, atât din partea administratorilor, a celor care se ocupă de îngrijirea la modul general al cimitirelor, cât și din partea concesionarilor sau proprietarilor care au locuri de veci în incinta acestor cimitire. Pe de altă parte, un alt obiectiv al acestui program este acela de a atrage atenția că odată trecuți la cele veșnice, părinții, rudeniile noastre, toți cei dragi nu pot rămâne părăsiți într-un spațiu, fie el și sacru, ci ei trebuie în continuare cercetați prin rugăciune, trebuie căutați în amintiri și cinstiți așa cum se cuvine. De asemenea, Episcopia Caransebeșului intenționează ca la finalul acestui an să editeze un dicționar al personalităților care sunt înhumate și care își dorm somnul de veci în incinta cimitirelor parohiale din eparhie.