Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Soborul Sfinților Mihail și Gavriil prăznuit la Băile Herculane

09.11.2020

În Duminica 24-a după Rusalii, credincioșii din Băile Herculane au prăznuit Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, participând la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, precedată de Slujba Utreniei

Autor: Serviciul Protopopesc

În Duminica a 24-a după Rusalii, participând la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, precedată de Slujba Utreniei,  credincioșii din Băile Herculane au cinstit Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri. Slujbele au fost oficiate de către părintele protopop Iosif Frenț, alături de părintele Marian George Ungureanu de la Protoieria Turnu Măgurele din cuprinsul Episcopiei Alexandriei și Teleormanului.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele protopop a rostit un cuvânt de învățătură, vorbind despre pericopa evanghelică, dar și despre Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

În limba ebraică, numele Sfântului Arhanghel Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”. El este cel care „strigă”: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumină, acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeu?”, și așa s-a întocmit soborul, adică adunarea și unirea tuturor îngerilor. Pe seama sa se pune și călăuzirea lui Lot și a familiei acestuia la ieșirea din Sodoma, precum și protecția poporului lui Israel. Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în lupta pe Ghedeon, îl mustră pe vrajitorul Valaam și îl eliberează din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, toți morții vor ieși din morminte la glasul trâmbiței Sfântului Arhanghel Mihail. Gavriil, în limba ebraică, înseamnă „bărbat-Dumnezeu”. Numele Sfântului Arhanghel Gavriil său conține concentrat vestea că Dumnezeu Se va face bărbat, că va asuma firea omeneasca. Vestește Sfinților Părinților Ioachim și Ana nașterea Maicii Domnului, îi descoperă lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului. Păstorilor le arată că li S-a născut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, îl întărește ca să nu se îndoiască de nimic, călăuzește Sfânta Familie în Egipt și aduce femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului.

Credincioșii care au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la final, au fost miruiți și au primit anafură.