Sfântul Ierarh Nicolae a fost prăznuit la Băile Herculane

06.12.2020

În Duminica a 27-a după Rusalii, credincioșii din Băile Herculane l-au prăznuit pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni

Autor: Serviciul Protopopesc

Numeroși credincioși au participat astăzi la Sfânta și Dumnezeiască Liturghie, săvârșită în Biserica „Schimbarea la Față” din Băile Herculane, oficiată de către părintele protopop Iosif Frenț, alături de părintele Ion Bosioc, părintele pensionar Constantin Cilibia și părintele diacon Dragoș Rădoi, cinstindu-l cu toții pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni. În cadrul Sfintei Liturghii, credincioșii pregătiți duhovnicește s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Ca în fiecare an, la 6 decembrie, Biserica îl pomeneşte pe Sfântul Ncolae Nicolae, cinstit de toată creştinătatea, pentru că este sfântul iubirii. A fost un om de o foarte mare cultură teologică, o autoritate în domeniu şi un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alături de apostoli. Tradiţia Bisericii consemnează faptul că Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. Încă din copilărie s-a remarcat prin purtare aleasă, post şi viaţă duhovnicească intensă. A studiat la cele mai bune şcoli, iar în bisericile în care intra uimea pe toţi prin blândeţe şi nobleţe sufletească. Întrucât unchiul său era episcop la Patara, Sfântul Nicolae a stat o vreme la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele protopop a rostit un bogat cuvânt de învățătură, vorbind credincioșilor prezenți despre viața și minunile Sfântului Ierarh Nicolae. După săvârșirea slujbei, părintele protopop l-a prezentat credincioșilor pe diaconul Dragoș Rădoi, care a fost numit să slujească în această biserică, începând cu data de 1 decembrie.

La final, părintele protopop le-a urat mulți ani binecuvântați tuturor celor care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae. Credincioșii prezenți au fost miruiți și au primit anafură.