Sfânta și Marea Vineri la Băile Herculane

01.05.2021

În Vinerea Mare, numeroși credincioși din orașul-stațiune Băile Herculane au participat la sfintele slujbe rânduite în această zi

Autor: Serviciul Parohial Băile Herculane

În Sfânta și Marea Vineri, când se face pomenire de sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos, credincioșii din Băile Herculane au participat la slujbele rânduite în această zi, săvârșite în Biserica „Schimbarea la Față” din orașul balnear. Potrivit tradiției Bisericii ortodoxe, după-amiaza a fost săvârșită slujba Vecerniei Mari, de către părintele protopop Iosif Frenț și părintele diacon Dragoș Rădoi, în cadrul căreia a fost scos în mijlocul bisericii, spre închinare, Sfântul Epitaf. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a Mântuitorului Hristos și pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

„Iubiți credincioși și credincioase, să ne gândim fiecare dintre noi care am lăsat alte griji și alte preocupări în această seară deosebit de importantă a punerii în mormânt a Domnului nostru Iisus Hristos și am venit fiecare să-L prohodim pe Mântuitorul nostru Cel care s-a răstignit pentru noi și pentru a noastră mântuire. Să medităm la această seară deosebită și să-L rugăm pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos să ne dăruiască puterea de a ierta și de a iubi, nu doar pe aproapele nostru, ci și pe vrăjmașii noștri, așa cum ne-a arătat El.”, a subliniat părintele protopop Iosif Frenț, la finalul slujbei.

La orele serii, în prezența a numeroși credincioși, părintele protopop și părintele diacon au săvârșit Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos. După citirea Doxologiei, a avut loc tradiționala procesiune în jurul bisericii parohiale, ce simbolizează ducerea spre mormânt a Mântuitorului. La momentul reintrării în biserică, credincioșii au trecut pe sub Sfântul Epitaf, după care Sfântul Epitaf a fost reașezat în Mormânt, cântându-se troparul „Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luând preacurat Trupul Tău, cu giulgiu curat înfășurându-L și cu miresme, în mormânt nou îngropându-L, L-a pus”.

Sâmbăta Mare la Băile Herculane

Astăzi, în Sâmbăta Mare, la orele dimineții a fost oficiată Taina Spovedaniei, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, la care au participat un număr mare de credincioși. În cadrul acestei sfinte slujbe s-au citit cele 17 Paremii, adică texte din Vechiul Testament în care sunt profețite venirea Mântuitorului, nașterea, viața, pătimirile, răstignirea și moartea Sa pe Cruce.

În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul potrivit, credincioșii pregătiți duhovnicește s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Tot astăzi, începând cu ora 23, va fi săvârșită Slujba Învierii Domnului. Credincioșii care participă la această slujbă, pot lua Sfânta Lumină care va fi adusă și în orașul-stațiune Băile Herculane. În prima zi de Paști, la Biserica „Schimbarea la Față” din Băile Herculane, va fi oficiată Sfânta Liturghie Pascală, la ora 10.