Schitul Bogâltin a îmbrăcat straie de sărbătoare

30.06.2021

Marți, 29 iunie, Schitul Bogâltin din Episcopia Caransebeșului și-a cinstit ocrotitorii

Autor: Claudiu Românu

Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel aduce, în fiecare an, mare bucurie acestui așezământ monahal, întrucât mulți pelerini vin aici să se roage sfinților apostoli, alăturându-se credincioșilor din această zonă. Și în acest an, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost împreună cu credincioșii prezenți, săvârșind Sfânta Liturghie, alături de părintele stareț Filotei Gherman, părintele protopop Iosif Frenț și de un sobor de preoți și diaconi. Anul acesta, părintele stareț și cei care au fost alături de el au trăit o bucurie aparte întrucât în această zi, ierarhul a sfințit noua clopotniță cu cele trei clopote, dar și două cruci amplasate în curtea schitului.

„Părintele stareț Filotei a lucrat foarte mult în ultima perioadă de timp, mai ales din punct de vedere misionar, părintele i-a îndemnat pe toți credincioșii să ducă o viață în Hristos. Este foarte iubit de credincioșii din această zonă și Schitul Bogâltin este o oază de liniște duhovnicească și de echilibru spiritual pentru toți credincioșii din Eparhia Caransebeșului.”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

La această sărbătoare au participat autorități locale, ctitori, binefăcători ai așezământului monahal, dar și mulți credincioși și pelerini din apropiere și din alte zone ale țării.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Mulți credincioși s-au împărtășit și cu Sfintele Taine, întrucât această sărbătoare este precedată și de o perioadă de post.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul i-a conferit domnului doctor Nistor Cernescu, ctitor al Schitului Bogâltin, Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”. De asemenea, și Părintele Episcop a primit din partea părintelui stareț un engolpion.

Schitul Bogâltin a luat fiinţă din dorinţa credincioşilor de a avea un locaş monahal în preajma munţilor Cornerevei, unde călugării să se roage neîncetat pentru lume. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului. Odată cu plecarea maicilor la alte mănăstiri, s-a reluat firul vieţuirii monahale, prin venirea aici a părintelui ieromonah Filotei Gherman, care a fost numit stareţ, şi a părintelui Ciprian Miclea, schitul redevenind schit de călugări, aşa cum a fost încă de la întemeierea lui, în anul 1949. În prezent, se derulează mai multe lucrări de renovare şi înfrumuseţare a acestui sfânt locaș.