Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Rugăciune la începutul noului an școlar, la Băile Herculane

13.09.2021

Luni, 13 septembrie, la Băile Herculane a avut loc festivitatea de deschidere a anului școlar 2021-2022, în prezența profesorilor, elevilor și a părinților, dornici să pună început bun noului an

Autor: Serviciul Protopopesc

Prima zi din anul școlar 2021-2022, la Liceul „Hercules” - Băile Herculane și la Școala cu clasele I-IV din zona Parcului Vicol, a unit în rugăciune corpul profesoral, elevii și părinții, dornici să pună început bun noului an. Festivitatea de deschidere a debutat cu o slujbă de Te Deum, săvârșită de părintele protopop Iosif Frenț și părintele secretar Pavel Găină, ce a cuprins rugăciuni de mulțumire și de laudă, dar și de binecuvântare spre sporirea în învățătura cea bună și în fapte care să reflecte învățătura primită la aceste școli. 

În cadrul acestei deschideri, părintele protopop a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul anului școlar 2021-2022: 

„[...] Pandemia actuală a afectat în mod direct educația copiilor și a tinerilor. Studiile recente evidențiază utilitatea, dar și limitele educației on-line: stres, oboseală mentală, manifestări depresive, pierderea motivației, dificultăți în gândire, în concentrare și în luarea deciziilor. O educație temeinică pentru viață include experiențe nemijlocite, trăite în cadrul unei comunități concrete, începând din familie și continuând în Școală, în viața Bisericii și a societății. În contextul tradiției românești și europene, este cunoscut rolul determinant al Familiei și al Bisericii în educarea copiilor și a tinerilor de-a lungul timpului. Astăzi, când, sub influența unor ideologii secularizante, este diminuată contribuția acestora în domeniul educației, devine şi mai necesară cooperarea dintre Familie, Biserică și Școală, pentru a oferi copiilor și tinerilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât şi comunitar. Cu prilejul începutului anului şcolar 2021-2022, ne rugăm lui Dumnezeu să îi ocrotească pe elevii, părinţii, învăţătorii şi profesorii români din România şi de pretutindeni, să le dăruiască sănătate şi mult ajutor, pace şi bucurie, pentru ca lucrarea lor să fie binecuvântare şi bucurie pentru Biserică, Familie și Societate!”, a precizat Preafericitul Părinte Daniel, în mesajul transmis.

În continuare, Mihăiță Feneșan, directorul liceului, a dat citire mesajului Ministerului Educației Naționale. La această ceremonie au participat și autorități locale, precum domnul primar Cristian Miclău și consilierii locali.

Prima şcoală din Băile Herculane a fost înfiinţată în anul 1867, fiind vorba de Şcoala cu clasele I-IV cu limba de predare maghiară. După Marea Unire de la 1918, limba de predare devine limba română, iar şcoala se dezvoltă tot mai mult. Începând cu anul şcolar 1955-1956 se pun bazele învăţământului gimnazial, iar în anul şcolar 1957-1958 inaugurându-se localul din zona Vicol (U.G.S.R.). În anul şcolar 1974-1975 se inaugurează localul din zona cartierului de blocuri şi se înfiinţează prima treaptă de liceu. În anul 2002 se dă în folosință mansarda cu 6 săli de clasă și cabinetul de informatică, iar în 2004 se inaugurează sala de sport. În cadrul anului școlar 2004-2005 este renovată clădirea cu clasele I-IV. Până în anul şcolar 2000-2001 şcoala s-a numit Liceul Teoretic Băile Herculane, iar din anul 2001-2002 devine Liceul „Hercules”.