Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Regele Mihai I al României pomenit în Eparhia Banatului Montan

17.12.2017

Sâmbătă, 16 decembrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit o slujbă de pomenire pentru Regelui Mihai I al României

✍Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro

Sâmbătă, 16 decembrie, când la Catedrala Patriarhală din București s-a oficiat slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa. Sfânta slujbă a fost oficiată de către ierarh la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș alături fiind un sobor de preoți, membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către slujitorii Catedralei episcopale. În toată eparhia Banatului Montan, sâmbătă au răsunat clopotele în amintirea celui care a fost uns ca rege la vârsta de 6 ani de către Patriarhul Miron Cristea, cel care a păstorit ca episcop, Episcopia Caransebeșului, între anii 1910-1919.

Părintele Episcop Lucian a subliniat după slujba de pomenire că de multe ori istoria țării noastre a fost împletită cu istoria Bisericii Ortodoxe Române în cei 81 de ani de monarhie.

„Se cuvenea ca și aici, în cetatea Caransebeșului, unde în deceniul al 2-lea, al secolului al 20-lea a păstorit ca episcop Elie Miron Cristea, cel care a devenit mitropolitul primat al României și mai apoi primul Patriarh al României Mari. Miron Cristea a fost contemporan cu Regele Mihai întâi al României. În prima domnie a Regelui Mihai, 1927-1930, Patriarhul Miron Cristea a făcut parte din Regența României, a condus-o în timp ce Regele Mihai era minor. Ne aducem aminte că istoria țării noastre din perioada interbelică, a fost strâns legată și armonizată cu istoria Bisericii Ortodoxe Române. Regii României au fost unși de către mitropoliții Țării Românești, mitropoliții primați și mai apoi de către Patriarhii României, respectiv Miron Cristea și Nicodim Munteanu. De aceea, se cuvenea ca și aici în Banatul de Munte, în istorica Episcopie a Caransebeșului, să săvârșim o slujbă de pomenire pentru Majestatea Sa Regele Mihai întâi al României, și pentru toți cei care au condus România în timpul celor optzeci și unu de ani de monarhie”, a arătat Preasfințitul Lucian.

Ierarhul a mai spus în cuvântul său că Regele Mihai I al României a reușit să treacă prin perioada comunistă, înfrângând comunismul prin smerenia care îl caracteriza, precum și prin credință, nădejde, modestie, dragoste și îndelungă răbdare.