Protopopul de Băile Herculane la ceas aniversar

27.03.2021

Pentru părintele protopop Iosif Frenț, cel de-al doilea protoiereu al Protopopiatului Băile Herculane, data de 28 martie este una aniversară

Autor: Serviciul Protopopesc

Părintele protopop Iosif Frenț s-a născut la data de 28 martie 1980, în localitatea Petnic din județul Caraș-Severin. A studiat, între anii 1994-1999, la Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, iar între 1999-2003 a fost student în cadrul Facultății de Științe Economice și Administrative „Eftimie Murgu” din Reșița, secția Teologie-Istorie.

La data de 1 martie 2003 a fost hirotonit preot pentru Parohia Zorlențu Mare din Protopopiatul Reșița. În anul 2006, a obținut gradul didactic definitivat. În anul 2008, a primit distincția de sachelar, cu ocazia târnosirii Sfintei Mese și a sfințirii exteriorului bisericii din Zorlențu Mare, iar în 2009, a obținut gradul didactic 2 în învățământ.

La 1 martie 2010, a fost numit preot pe seama Parohia Domașnea din Protopopiatul Băile Herculane, iar prin munca sa, împreună cu credincioșii, la sfântul locaș, la 17 octombrie 2010 a primit rangul de iconom, cu prilejul sfințirii exteriorului Sfintei Biserici și a târnosirii Sfintei Mese. Continuând-și cu râvnă activitatea de paroh, la 22 iunie 2015, părintele a fost hirotesit iconom-stavrofor de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cadrul sfințirii troiței, ridicată în fața casei parohiale din Domașnea. Timp de zece ani, părintele protopop a adus multe realizări comunei Domașnea, sub coordonarea sa ridicându-se și crucea-monument de la Poarta Orientală. Prin păstorirea sa, părintele a întărit iubirea față de Dumnezeu în inimile credincioșilor adulți, dar mai ales în inimile tinerilor și copiilor, totodată implicându-se cu ei și în activitățile culturale demarate în parohie și la nivel eparhial.

La data de 21 iunie 2017, în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial, părintele Iosif Frenț a fost numit în funcția de conducător al oficiului protopopesc Băile Herculane, iar la 10 iulie 2017 a fost instalat ca protopop al Protopopiatului Băile Herculane, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, totodată continuându-și îndeletnicirea de paroh al Parohiei Domașnea până la data de 1 august 2020.

Din 9 august 2020, părintele protopop este paroh la Biserica „Schimbarea la Față” din Băile Herculane, acolo unde slujește cu iubire față de Dumnezeu, de biserică și de credincioși, îndeplinind cu timp și fără de timp cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.” (Matei 28, 19-20).

Cu prilejul aniversării zilei de naștere, serviciul protopopesc, dimpreună cu clericii și credincioșii din Protopopiatul Băile Herculane îi urează părintelui protopop Iosif Frenț păstorie îndelungată, multă sănătate și întru mulți ani binecuvântați.