Praznicul Bunei Vestiri în Parohia Domașnea

25.03.2019

La Praznicul Bunei Vestiri părintele protopop Iosif Frenț a înălţat rugăciuni Maicii Domnului împreună cu credincioşii din Parohia Domașnea, Protopopiatul Băile Herculane

✍Autor: Serviciul Protopopesc

Astăzi, la Praznicul Bunei Vestiri, părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane a oficiat slujba Utreniei și a Vecerniei împreună cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Biserica „Sfântul Atanasie al Athonului” din Parohia Domașnea, înălțând rugăciuni Maicii Domnului împreună cu credincioșii din această parohie.

Buna Vestire este praznuită în fiecare an pe 25 martie. În popor este cunoscută și sub denumirea de „Blagoveștenie”. Este o sărbătoare care ne amintește de momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că-L va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel mărturisea într-o predică închinată acestei sărbători, că „Buna Vestire este începutul mântuirii noastre. Începutul înomenirii Fiului lui Dumnezeu este și începutul îndumnezeirii omului. Unindu-se firea dumnezeiască a Mântuitorului Iisus Hristos cu firea lui omenească, luată din Fecioara Maria prin lucrarea Duhului Sfânt, se săvârșește unirea omului cu Dumnezeu și prin aceasta se sfințește și se îndumnezeiește firea omenească, când rostește cuvintele: «Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău»”.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop a rostit un cuvânt de învățătură, precizând: „(...)Chemarea imediată a Buneivestiri este ca prin pocăinţă sinceră şi deplină să ne apropiem de Sfântul Potir spre a ne împărtăşi după cuviinţă cu Trupul şi Sângele Domnului în Sfânta Taină Euharistică. Când ne vom împărtăşi cu vrednicie, vom fi purtători de Hristos şi vom putea spune: «Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte întru mine»(...)”. După cuvântul de învățătură, credincioșii au fost miruiți și au primit anafură.

Sărbătoarea Bunei Vestiri ne cheamă să fim slujitori ai omenilor, să sprijinim activ toate acţiunile de îmbunătățire a vieţii, a condiţiilor de trai şi să le facem cât mai corespunzătoare demnităţii umane. O cinstim pe Maica Domnului nostru Iisus Hristos rostind troparul: Astăzi este începutul mântui­rii noastre şi arătarea Tainei ce­lei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face şi Gavriil Harul Îl binevesteşte. Pentru aceasta şi noi, împreună cu Dânsul, Născătoarei de Dum­nezeu să-i strigăm: Bucură-te, cea Plină de har, Domnul este cu tine!