Praznicul Bobotezei la Băile Herculane

07.01.2021

Miercuri, 6 ianuarie, credincioșii din Băile Herculane au prăznuit Botezul Domnului, în rugăciune, participând la Sfânta Liturghie și la sfințirea mare a apei

Autor: Serviciul Protopopesc

Prăznuind Boboteaza, numeroși credincioși s-au unit în rugăciune, participând la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, săvârșită de către părintele protopop Iosif Frenț, părintele pensionar Nicolae Pereș și părintele diacon Dragoș Rădoi, în Biserica „Schimbarea la Față” din Băile Herculane.

Părintele protopop a rostit un cuvânt de învățătură, vorbind despre Botezul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. „Iubiți credincioși și credincioase, botezul pe care îl practica Sfântul Ioan Botezătorul era un botez al pocăinței. Mântuitorul Iisus Hristos, știm cu toții că a fost fără de păcat. Dacă stăm și ne gândim logic, El nu ar mai fi avut nevoie de acel botez, dar a venit ca să Se boteze în apele Iordanului pentru a arăta, în primul rând, smerenia și pentru a arăta totodată solidaritatea Sa cu omul plin de păcate, ca să arate că pentru a răscumpăra păcatele noastre a venit pe pământ și pentru aceea S-a botezat.”

În continuare, părintele protopop a vorbit și despre botezul din contemporaneitate. „Botezul pe care l-am primit fiecare dintre noi este un botez spre iertarea păcatelor, lucru pe care îl spune și Mântuitorul Iisus Hristos, și Sfântul Ioan Botezătorul: «Eu botez cu apă; dar în mijlocul vostru Se află Acela pe Care voi nu-L ştiţi, Cel care vine după mine, Care înainte de mine a fost şi Căruia eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintei.» (Ioan 1, 26-27). Mântuitorul nostru Iisus Hristos a instituit Sfânta Taină a Botezului prin pogorârea Sfântului Duh peste sfinții apostoli, pe care i-a trimis la propovăduire ca să boteze lumea, zicându-le «Mergând învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârşitul veacului. Amin» (Matei 28, 19-20). Iată că fiecare dintre noi am fost botezați cu Duhul Sfânt, în numele Sfintei Treimi, primind harul lui Dumnezeu, având datoria să conlucrăm în această viață pământească”.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți au mers în procesiune până la Izvorul de apă plată „Domogled”, acolo unde a fost oficiată sfințirea mare a apei.

„Să-L rugăm pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos ca să ne ajute tuturor ca această apă, pe care o vom gusta, să devină pentru fiecare dintre noi izvor de apă curgătoare pentru viața cea veșnică.”, a îndemnat părintele protopop Iosif Frenț.

După săvârșirea slujbei de sfințire, credincioșii prezenți au fost binecuvântați cu Agheasmă Mare. La plecare, credincioșii au luat din aceasta și pentru acasă, deoarece această apă sfințită de Bobotează se păstrează tot timpul anului și se va gusta din ea în ziua Botezului Domnului, opt zile după praznic, dar și atunci când suntem bolnavi, în mari ispite sau încercări.