Povestea troiței ridicată în zona ștrandului termal „7 izvoare” din Băile Herculane

01.11.2019

Joi, 31 octombrie, la Băile Herculane a fost sfințită o troiță ridicată în semn de recunoștință și mulțumire spre slava lui Dumnezeu, de către familia Craia, a cărei fiice, în urmă cu 40 de ani, a fost pe cale de a se îneca în bazinul termal

✍Autor: Serviciul Protopopesc

"S-a întâmplat într-o duminică, pe la începutul anilor 1980, la ștrandul termal «7 izvoare», în apropiere de Băile Herculane. O zi minunată în plină vară.

Mult tineret, multe familii cu copii, ce stăteau pe plajă în jurul celor două bazine. Aici am sosit și noi, eu și sora mea cu familiile. Ne-am așezat și noi pe lângă ceilalți, ne-am jucat cu copiii, am făcut baie, ne-am odihnit, am mai stat de vorbă cu vecinii și așa s-a apropiat vremea prânzului. De acasă ne-am pregătit să frigem carne pe grătar. Înainte de a începe acțiunea, ne-a străbătut gândul pentru un moment să ne mutăm într-un alt loc, puțin mai retras, dar totuși am rămas acolo, în mijlocul mulțimii. Am început să frigem pe grătar și când mirosul plăcut a început să se împrăștie în jur, mulți se uitau uimiți la noi, mai ales copiii. Așa am mâncat pe săturate numai noi.

Repede au trecut aceste clipe frumoase în mijlocul minunatului peisaj al împrejurimilor. Se apropiase asfințitul. Unii se pregăteau deja de plecare, iar alții stăteau în jurul bazinului mare. Acolo, pe margine stăteau și copiii noștri. Se uitau cum cei mari se împingeau unii pe alții în apă și se amuzau. Deodată, băiețelul surorii mele, în vârstă de 3-4 ani, o împinge în bazin pe fiica noastră de 6 ani. Apa fiind tulbure, nimeni nu a văzut cum aceasta se ducea la fund, fiindcă nu știa să înoate. În următoarele clipe, apare un tânăr necunoscut cu fetița noastră de mână spunând că a salvat-o de la înec, apoi a plecat. Cuprinsă de spaimă, cred că nici nu am apucat să-i mulțumim băiatului, dar întotdeauna când îmi amintesc, mă rog lui Dumnezeu pentru sănătatea lui. Fetița noastră, Karina, nu s-a arătat deloc speriată, de parcă nici nu s-ar fi întâmplat nimic, spunând că nu a înghițit nici un strop de apă și că a văzut pe fundul apei picioarele celor de pe marginea bazinului atârnate în apă. Chiar și în zi de astăzi își mai amintește ce a văzut atunci.

Când ne-am întors acasă, ne-am oprit la biserică și am pus 200 lei (tot ce-am avut atunci la noi în casă) și ne-am rugat, mulțumind lui Dumnezeu că ne-a salvat fiica iubită.

Această întâmplare, așa credeam noi, că a fost o avertizare, fiindcă am păcătuit. Am mâncat în fața multor oameni și copii, fără să împărțim cu alții.

Acum, am înălțat această sfântă troiță în semn de recunoștință și mulțumire spre slava bunului Dumnezeu. Fie ca această troiță cu Iisus Hristos răstignit pentru iertarea păcatelor și salvarea sufletelor să amintească trecătorilor că există un Domn Atotputernic, care știe întotdeauna ce gândim, ce vorbim și ce facem. El cunoaște nevoile noastre și vrea să ne ajute de fiecare dată când Îl rugăm."

- cu adâncă recunoștință, familia Craia -

31 Octombrie 2019, Băile Herculane