Parohia Șopotu Vechi are un nou preot

25.10.2021

După o perioadă lungă de timp fără preot paroh, Parohia Șopotu Vechi din Protopopiatul Băile Herculane are un nou păstor de suflete, pe părintele Ioan-Sorin Horescu

Autor: Serviciul Protopopesc

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, l-a hirotonit diacon (duminică, 17 octombrie), iar mai apoi preot (joi, 21 octombrie) pe teologul Ioan-Sorin Horescu pe seama Parohiei Șopotu Vechi din Protopopiatul Băile Herculane. 

Cu acest prilej, Serviciul Protopopiatului Băile Herculane îi urează păstorie îndelungată părintelui Ioan-Sorin Horescu, care urmează să fie instalat ca preot paroh în Biserica cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” din Șopotu Vechi.

Părintele Ioan-Sorin Horescu s-a născut la 19 august 1995, în Timișoara, județul Timiș. A urmat clasele I-IV în satul natal, Cănicea, iar clasele V-VIII la Domașnea. Între anii 2010-2014, a studiat la Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Între anii 2014-2017, a fost student la Facultatea de Științe Sociale „Eftimie Murgu” din Reșița (secția Teologie Ortodoxă Didactică). A urmat studiile de Masterat, între anii 2017-2019, în cadrul facultății, secția „Teologie Ortodoxă Didactică”. Părintele Ioan-Sorin a fost angajat, timp de doi ani, la sectorul social din cadrul Episcopiei Caransebeșului.

Ultimul preot care a păstorit această localitate a fost părintele Ion Velcotă, care a ieșit la pensie în anul 2019, iar în anul 2020 a trecut la cele veșnice. În prezent, Parohia Șopotu Vechi este de categoria II rural A, având 155 familii cu 450 credincioşi.