Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Parohia Cornereva - 500 de ani de atestare documentară

05.11.2018

Părintele protopop Iosif Frenț a participat sâmbătă împreună cu un sobor de preoți din Protopopiatul Băile Herculane, la aniversarea celor 500 de ani de atestare documentară a Parohiei Cornereva

✍Autor: Serviciul Protopopesc

Atmosfera de sărbătoare a cuprins astăzi comuna Cornereva la aniversarea celor 500 de ani de atestare documentară a comunei din Munții Cernei, un eveniment istoric la care au dorit să fie prezenți și să participe un foarte mare număr al localnicilor, dar și invitați de onoare din județul Caraș-Severin și din țară, parlamentari din partea județului, conducerile Consiliului Județean și Prefecturii, reprezentanți ai instituțiilor descentralizate, dar și un număr mare de primari din județul Caraș-Severin.

Manifestările au început cu prezentarea onorului de către Fanfara LIRA din Caransebeș - dirijată de Marius Frățilă, mulți localnici spunând că este pentru prima dată când muzica de fanfară răsună în Cornereva! A urmat momentul dezvelirii monumentului ridicat în fața sediului administrativ al comunei, dezvelirea fiind realizată de Silviu Hurduzeu - președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Matei Lupu - prefectul județului Caraș-Severin și Nicolae Novăcescu - primarul comunei Cornereva, urmată de slujba de pomenire săvârșită de Prea Onoratul părinte Iosif Frenț - protopopul Băilor Herculane, înconjurat de un sobor de preoți din Protopopiat. Monumentul dezvelit astăzi este ridicat pentru cinstirea eroilor comunei Cornereva căzuți pe câmpurile de luptă din Marele Război și Cel de-al II-șea Război Mondial, Prea Onoratul Iosif Frenț dând citire numelor celor aproape 170 de eroi inscripționate pe monument.

„Este o inițiativă lăudabilă a primarului comunei Cornereva și a Consiliului Local la 500 de ani de atestare documentară a comunei Cornereva, care este în an Centenar! A Avut loc și dezvelirea unui monument închinat eroilor din comuna Cornereva! Nimic nu poate fi mai frumos decât astfel de momente în care ne cinstim eroii și să continuăm apoi cu obiceiurile și tradițiile noastre din Banatul Montan, pentru că această comună este una dintre comunele noastre în care tradițiile s-au păstrat!”, ne mărturisește Silviu Hurduzeu - președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Despre semnificația evenimentului istoric marcat astăzi la Cornereva au fost rostite alocuțiuni din partea gazdelor și invitaților, după care s-a pornit într-o paradă a portului popular și a muzicii de fanfară până la Căminul Cultural, unde s-a desfășurat cea de-a doua parte a manifestărilor. Cu acest prilej, în piața acoperită amenajată în fața Căminului Cultural a fost inaugurată prima ediție a Târgului de produse tradiționale, la care numeroși gospodari și-au etalat produsele realizate în gospodăriile proprii.