Părintele Protopop Iosif Frenț și-a serbat ziua onomastică

16.09.2020

Marți, 15 septembrie, părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane și-a sărbătorit ziua onomastică

Autor: Serviciul Protopopesc

Marți, 15 septembrie, în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș - ocrotitorul Banatului, părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Ortodox Băile Herculane și-a sărbătorit ziua onomastică prin rugăciune, săvârșind Slujba Utreniei și Sfânta Liturghie în Biserica „Schimbarea la Față” din Băile Herculane. 

După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele protopop a rostit un cuvânt de învățătură, vorbind credincioșilor despre Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș: „În anul 1650 este hirotonit arhiereu şi aşezat în scaunul de mitropolit al Timişoarei. Aici, sfântul ierarh s-a dovedit mare apărător al Ortodoxiei, mângâind şi povăţuind către Hristos timp de trei ani de zile Biserica Banatului, fiind tare în credinţă, înţelept la cuvânt, blând la inimă şi neadormit în rugăciune.”

În cuvântul său de învățătură, părintele a menționat una dintre minunile făcute de sfântul ierarh: „Acesta a stins cu rugăciunea sa focul pe când partea de apus a Timişoarei a fost incendiată. Ieşind din biserică cu Sfintele Taine în mâinile sale şi rugându-se cu lacrimi, îndată Dumnezeu a trimis o ploaie puternică şi s-a stins focul.”

La final, părintele protopop Iosif Frenț a mulțumit tuturor credincioșilor pentru urările adresate. Aceștia au fost miruiți și au primit anafură.


Părintele Iosif Frenț s-a născut la data de 28 martie 1980, în localitatea Petnic din județul Caraș-Severin. Între 1994-1999, urmează cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Între anii 1999-2003, Facultatea de Științe Economice și Administrative „Eftimie Murgu” din Reșița (secția Teologie-Istorie).

În anul 2003 este hirotonit preot pentru Parohia Zorlențu Mare din Protopopiatul Reșița. În 2006, obține gradul didactic definitivat. În anul 2008, a primit distincția de sachelar cu ocazia târnosirii Sfintei Mese și a sfințirii exteriorului bisericii din Zorlențu Mare. 2009 este anul în care obține gradul didactic 2 în învățământ.

Începând cu data de 1 martie 2010, a fost numit preot paroh la Parohia Domașnea din Protopopiatul Băile Herculane. La 17 octombrie 2010, primește rangul de iconom cu ocazia sfințirii exteriorului Sfintei Biserici și a târnosirii Sfintei Mese din Parohia Domașnea. În data de 22 iunie 2015 a fost hirotonit iconom-stavrofor de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cadrul sfințirii troiței, ridicată în fața casei parohiale din Domașnea.

La data de 10 iulie 2017, părintele Iosif Frenț a fost hirotesit protopop al Protopopiatului Băile Herculane, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. 

Din 9 august 2020, de când a fost instalat ca preot paroh la Biserica „Schimbarea la Față” din Băile Herculane, părintele protopop se roagă lui Dumnezeu cu râvnă pentru credincioșii acestei parohii, dar și pentru numeroşii credincioşi sosiți la tratament balnear, atât din ţară cât şi din străinătate, în felul acesta, ameliorarea sănătății trupești fiind completată de sănătatea sufletească, regăsită în rugăciunile și slujbele sfintei biserici.