Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Parastasul de obște săvârșit la Mehadia, Valea Bolvașnița, Prigor și Prilipeț

10.04.2021

Sâmbătă, 10 aprilie, în parohiile Mehadia, Valea Bolvașnița, Prigor și Prilipeț din Protopopiatul Băile Herculane au fost oficiate slujbe de pomenire pentru cei care sunt înmormântați în cimitirele parohiale

Autor: Serviciul Protopopesc

Sâmbătă, 10 aprilie, s-a desfășurat cea de-a treia acțiune a Episcopiei Caransebeșului din cadrul proiectului pastoral-misionar de a vizita cimitirele din întreaga eparhie, în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. Astfel, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în mijlocul credincioșilor din Parohia Mehadia și Parohia Valea Bolvașnița a fost părintele arhimandrit Casian Rușeț - consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, alături de preoții Cercului pastoral-misionar Domașnea - Valea Cernei.

Acțiunea a debutat cu oficierea slujbei de pomenire, de către părintele consilier, părintele Petru-Ciprian Danci și părintele Marius Doran, în cimitirul din Mehadia, la care a participat un număr însemnat de credincioși.

„Probabil că pentru prima dată în istoria acestei parohii se săvârșește în cimitirul dumneavoastră parastasul de obște de către un număr atât de mare de preoți. Această slujire face parte dintr-un program al Episcopiei Caransebeșului care are un scop. Acest program ne cheamă pe toți, din toată episcopia, ca în anumite sâmbete de peste an toți preoții din Episcopia Caransebeșului să se roage în 20 de cimitire, într-un gest simbolic de comuniune între noi și înaintașii noștri. Deci, în același timp în care noi astăzi am săvârșit, în cimitirul dumneavoastră, slujba de parastas, în același timp s-a săvârșit în alte 9 cimitire din Episcopia Caransebeșului și în același timp peste 200 de preoți din județul Caraș-Severin s-au rugat pentru înaintașii noștri. Noi spunem că această putere a rugăciunii este atât de importantă pentru cei care au rămas în memoria, în rugăciunile și în amintirile noastre. Aceste rugăciuni reprezintă darul nostru pe care îl mai putem face pentru cei trecuți la Domnul. [...] Așadar, vă mulțumim tuturor pentru prezență și vă îndemnăm pe mai departe să aveți grijă de memoria celor dragi, iar aspectul văzut al acestei griji este grija față de cimitirele noastre, care nu trebuie să rămână o ruină sau un depozitar de cadavre, ci trebuie să rămână expresia amintirilor și al dragului nostru față de cei care au plecat., a precizat părintele arhimandrit Casian Rușeț.

În continuare, soborul preoțesc a săvârșit o slujbă de pomenire și în cimitirul din Valea Bolvașnița, la care, de asemenea, au participat numeroși credincioși pentru a se ruga lui Dumnezeu pentru odihna celor care sunt înhumați în cimitirul parohial.

„Consider că niciodată în această parohie nu s-a săvârșit o slujbă de pomenire de obște cu atâția preoți, cum s-a oficiat astăzi în parohia dumneavoastră, de aceea, acest eveniment este unul de suflet în măsură în care devine și un eveniment istoric pentru această parohie, pentru această comunitate frumoasă. [...] Ați auzit că am citit destul de multe pomelnice și foarte multe nume. Noi nu citim aceste nume și aceste pomelnice doar pentru a stimula auditiv, ci le citim pentru că în spatele fiecărui nume se află un destin, o memorie, o amintire, o familie, un neam; și în spatele acestor pomelnice se află însăși rădăcinile noastre. De aceea, noi ne simțim legați, ca oameni religioși, de cei care au plecat dintre noi și odată cu vizitarea lor în locurile de veci, adică în cimitirele noastre, noi ne vizităm propriile noastre amintiri. De aceea spuneam că omul religios este legat de memorie, el nu poate să uite. Omul religios înțelege că memoria religioasă este cea care îl duce spre cel care l-a zidit. Omul religios înseamnă că prin legătura lui cu strămoșii lui și cu sensul vieții lui, adică cu sursa sufletului lui, el de fapt nu se întoarce într-un neant din care nu a venit, ci se întoarce în sursa existenței sale.”, a subliniat părintele arhimandrit.

Manifestarea s-a încheiat cu o conferință desfășurată în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Valea Bolvașnița, în care a fost prezentată tema „Cinstirea în Biserică a celor adormiți în Domnul: temeiuri liturgice” de către părintele paroh Marius Doran. Preoții au discutat pe marginea referatului prezentat, totodată discutându-se și problemele întâmpinate în lucrarea pastoral-misionară desfășurată în parohii de preoții din cadrul Cercului Domașnea - Valea Cernei.

Tot în această zi, credincioșii din Parohia Prigor și Parohia Prilipeț au participat la slujbele de pomenire oficiate în cimitirele parohiale de către părintele Olimpiu-Bogdan Silaghi - delegat al Centrului Eparhial, alături de părintele Pavel Iovănescu și părintele Cătălin Primejdie. Această acțiune s-a încheiat cu o conferință, în care a fost prezentat referatul intitulat „Practici liturgice la slujba înmormântării - misiune sau contramisiune în pastorația preotului” de către părintele Pavel Iovănescu, în prezența părintelui delegat și a preoților din Cercul pastoral-misionar Valea Almăjului.

Prin acest program pastoral-misionar, Episcopia Caransebeșului intenționează să cerceteze în continuare toate cimitirele din Eparhie. Pe de-o parte să cunoască statutul fiecăruia, dar și utilitatea lor în viața comunității. Primul obiectiv este acela de a îngriji cimitirele, atât din partea administratorilor, a celor care se ocupă de îngrijirea la modul general al cimitirelor, cât și din partea concesionarilor sau proprietarilor care au locuri de veci în incinta acestor cimitire. Pe de altă parte, un alt obiectiv al acestui program este acela de a atrage atenția că odată trecuți la cele veșnice, părinții, rudeniile noastre, toți cei dragi nu pot rămâne părăsiți într-un spațiu, fie el și sacru, ci ei trebuie în continuare cercetați prin rugăciune, trebuie căutați în amintiri și cinstiți așa cum se cuvine. De asemenea, Episcopia Caransebeșului intenționează ca la finalul acestui an să editeze un dicționar al personalităților care sunt înhumate și care își dorm somnul de veci în incinta cimitirelor parohiale din eparhie.