Parastasul de obște săvârșit la Cornea, Domașnea, Eftimie Murgu și Gârbovăț

30.10.2021

Sâmbătă, 30 octombrie, în parohiile Cornea, Domașnea, Eftimie Murgu și Gârbovăț din Protopopiatul Băile Herculane au fost oficiate slujbe de pomenire pentru cei care își dorm somnul de veci în cimitirele parohiale

Autor: Claudiu Românu

În contextul „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, sâmbătă, 30 octombrie, părintele inspector Petrică Ionuț Timiș Popovici a săvârșit parastasul de obște în Parohia Cornea și Parohia Domașnea, alături de părinții parohi și de Cercul pastoral-misionar Domașnea - Valea Cernei. La sfintele slujbe au participat numeroși credincioși, care au venit să se roage, alături de soborul preoțesc, pentru sufletele celor dragi lor care își dorm somnul de veci în cele două cimitire parohiale.

„Este datoria noastră, în primul rând, să-i pomenim pe cei dragi ai noștri care au trecut la Domnul. În felul acesta ne arătăm dragostea față de ei. Chiar dacă au trecut din lumea aceasta, uitarea noastră nu trebuie să se aștearnă peste amintirea lor și pomenirea lor trebuie să fie mereu vie în inima noastră și să se manifeste prin această rugăciune pentru sufletele lor. Spune frumos Nicolae Iorga că «Omul rămâne în viitor doar prin ceea ce a putut da altora» și cred, și fiecare dintre dumneavoastră cred că sunteți în asentimentul meu, că înaintașii noștri au făcut ceva și pentru noi, au lăsat ceva după ei de care noi ne folosim și pentru care trebuie să fim recunoscători, dincolo de faptul că avem această datorie de a-i pomeni și a ne ruga lui Dumnezeu pentru sufletele lor ca să le ierte și să le odihnească. De aceea ne-am gândit ca anul acesta, și nu doar anul acesta, ci și de acum încolo, să avem o atenție mai sporită față de îngrijirea cimitirelor, recomandând părinților parohi ca împreună cu credincioșii, cu sprijinul autorităților locale, să îndrăznească în fiecare an să îngrijească mai mult cimitirele, aceste locuri sfinte în care își duc somnul de veci înaintașii noștri.”, a subliniat părintele inspector Petrică-Ionuț Timiș.

Acțiunea s-a încheiat cu o conferință desfășurată în Biserica „Sfântul Atanasie al Athonului" din Domașnea, în care a fost prezentată tema „Rânduieli liturgice pe care Biserica le săvârșește la mormintele celor adormiți” de părintele paroh Marian Lalescu, iar părintele Constantin Bența de la Parohia Cornea a prezentat un medalion despre taragotistul Ion Milu - personalitate din Domașnea.

Tot sâmbătă, credincioșii din Parohia Eftimie Murgu și Parohia Gârbovăț au participat la slujbele de pomenire oficiate în cimitirele parohiale de către părintele consilier administrativ-bisericesc Alin Câmpean, alături de părinții parohi și de Cercul pastoral-misionar Valea Almăjului. De asemenea, manifestarea s-a încheiat cu o conferință în care a fost prezentat referatul „Cimitirul - expresii ale timpului orientat spre eternitate prin permanenta comemorare a decedaților” susținut de părintele Răzvan Rădoi și un medalion despre familia Novacovici din Gârbovăț care a dat parohiei preoți peste 150 de ani, prezentat de părintele Petru Șerengău, în prezența părintelui delegat și a preoților din acest cerc pastoral-misionar.

Prin acțiunile desfășurate sâmbătă în mai multe cimitire din eparhie, Episcopia Caransebeșului a încheiat proiectul ce conține vizitarea și slujirea în cimitirele parohiale din cuprinsul întregii eparhii, în contextul „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. Episcopia Caransebeșului transmite că acest proiect se dorește a fi continuat și în anii următori.