Parastasul de obște săvârșit la Bogâltin și Cornereva

19.06.2021

Și în parohiile Bogâltin și Cornereva din Protopopiatul Băile Herculane au fost oficiate vineri, 18 iunie, slujbe de pomenire pentru cei care sunt înmormântați în cimitirele parohiale

Autor: Serviciul Protopopesc

În contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, vineri, 18 iunie, și în parohiile Bogâltin și Cornereva din Protopopiatul Băile Herculane s-a desfășurat cea de-a cincea acțiune a Episcopiei Caransebeșului din cadrul proiectului pastoral-misionar de a vizita cimitirele din întreaga eparhie. Astfel, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în mijlocul credincioșilor din Parohia Bogâltin și Parohia Cornereva a fost părintele vicar Constantin Timiș, alături de preoții Cercului pastoral-misionar Domașnea - Valea Cernei.

În debutul acestei acțiuni, a fost oficiată o slujbă de pomenire, de către părintele vicar, părintele Nicolae Valușescu și părintele Adrian Staicu, în cimitirul din Bogâltin, la care au participat numeroși credincioși pentru a se ruga lui Dumnezeu pentru odihna celor care sunt înhumați aici.

În continuare, soborul preoțesc a săvârșit parastasul de obște și în cimitirul din Cornereva, la care, de asemenea, a participat un număr însemnat de credincioși.

Manifestarea s-a încheiat cu o conferință, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului" din Cornereva, în care a fost prezentat un referat intitulat „Pomenirea celor adormiți în Domnul - act de credință ortodoxă și mărturie a iubirii față de semeni”, de către părintele paroh Nicolae Valușescu.

Prin acest program pastoral-misionar, Episcopia Caransebeșului intenționează să cerceteze toate cimitirele din Eparhie. Pe de-o parte să cunoască statutul fiecăruia, dar și utilitatea lor în viața comunității. Primul obiectiv este acela de a îngriji cimitirele, atât din partea administratorilor, a celor care se ocupă de îngrijirea la modul general al cimitirelor, cât și din partea concesionarilor sau proprietarilor care au locuri de veci în incinta acestor cimitire. Pe de altă parte, un alt obiectiv al acestui program este acela de a atrage atenția că odată trecuți la cele veșnice, părinții, rudeniile noastre, toți cei dragi nu pot rămâne părăsiți într-un spațiu, fie el și sacru, ci ei trebuie în continuare cercetați prin rugăciune, trebuie căutați în amintiri și cinstiți așa cum se cuvine. De asemenea, Episcopia Caransebeșului intenționează ca la finalul acestui an să editeze un dicționar al personalităților care sunt înhumate și care își dorm somnul de veci în incinta cimitirelor parohiale din eparhie.