Noi preoți slujitori în Protopopiatul Băile Herculane

05.11.2018

Duminica a 22-a după Rusalii a reprezentat pentru credincioșii din parohiile Iablanița și Globurău o zi de mare bucurie duhovnicească

✍Autor: Serviciul Protopopesc

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în Duminica a 22-a după Rusalii, pentru credincioșii din parohiile Iablanița și Globurău a fost o zi de bucurie duhovnicească. În Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Iablanița a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, de către părintele protopop Iosif Frenț, împreună cu părintele Manea Domilescu, părintele Vasile Bădescu - fiu al satului din Protopopiatul Timișoara 1 și părintele Dan-Nicu Găină. După oficierea Sfintei Liturghii, părintele protopop l-a instalat pe părintele Dan-Nicu Găină, ca preot paroh al Parohiei Iablanița, fiind citit jurământul de fidelitate și onestitate față de Biserică.

Părintele Dan-Nicu Găină s-a născut la data de 10 februarie 1985, în localitatea Bozovici, județul Caraș-Severin. Între anii 1999-2004 a absolvit Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Urmează, între anii 2004-2008, Facultatea de Științe Economice și Administrative „Eftimie Murgu” din Reșița (secția Teologie-Istorie). Între 2008-2010 urmează cursurile de masterat în cadrul aceleiași universități. La 18 iunie 2011, s-a căsătorit cu Nagy Aurora Viorica, urmând să fie hirotonit ca diacon la data de 17 iunie 2012. La 24 iunie 2012, a fost hirotonit ca preot paroh pe seama Parohiei Surducu-Mare din Protopopiatul Reșița. Începând cu data de 1 noiembrie 2018 a fost numit ca preot paroh pe seama Parohiei Iablanița din Protopopiatul Băile Herculane.

Biserica parohială cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Iablanița a fost construită între anii 1821-1825 în stil baroc. În anul 1937, la 25 iulie, episcopul Caransebeșului de atunci Vasile Lăzărescu a târnosit sfântul locaș. Parohia Iablanița este de categoria I rural A, având în prezent 253 familii cu 601 credincioşi.

Preot nou în Parohia Globurău

Tot în Duminica a 22-a după Rusalii, spre orele serii, părintele protopop Iosif Frenț a săvârșit Slujba Vecerniei în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Globurău, împreună cu un sobor de preoți format din părintele Adrian Staicu, părintele Gherman Filotei și părintele Petru Urdărean. Răspunsurile la strană au fost date de părintele Marius Dănănău, părintele Ciprian Danci, părintele Răzvan Rădoi, părintele Marian Lalescu și părintele arhimandrit Macarie Țuțul de la Sibiu.

Cu acest prilej, părintele protopop Iosif Frenț l-a instalat pe părintele Petru Urdărean, ca slujitor al Parohiei Globurău. De asemenea, fiind citit jurământul sau actul de fidelitate și onestitate față de Biserică.

Părintele Petru Urdărean s-a născut la data de 9 martie 1985, în localitatea Cornereva, județul Caraș-Severin. Între anii 1999-2004, urmează cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Între 2004-2008, Facultatea de Științe Economice și Administrative „Eftimie Murgu” din Reșița (secția Teologie Didactică - Istorie). La data de 21 noiembrie 2015 a fost hirotonit ca diacon, slujind la Parohia Bocșa, împreună cu părintele paroh Marius Negrea, iar mai apoi în Parohia Băuțarul Superior, împreună cu părintele Vidu Vasiloni. Tot în anul 2015 a trecut în treapta preoției, fiind hirotonit de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, urmând să fie instalat ca preot paroh în Parohia Berliște din Protopopiatul Moldova Nouă. Începând cu anul 2018 este preot paroh în Parohia Globurău din Protopopiatul Băile Herculane.

Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită în stil baroc, fiind sfințită în anul 1775 de către episcopul Vârșețului, Vichente Popovici. Parohia Globurău este de categoria III rural, având 64 de familii cu 253 de credincioşi.