Nașterea Domnului prăznuită la Băile Herculane

26.12.2020

Credincioșii din Băile Herculane au prăznuit cu bucurie duhovnicească Nașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în biserica parohială cu hramul „Schimbarea la Față”

Autor: Serviciul Protopopesc

Credincioșii din Băile Herculane au prăznuit cu bucurie duhovnicească Nașterea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în biserica parohială cu hramul „Schimbarea la Față” din orașul-stațiune. Părintele protopop Iosif Frenț a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de părintele pensionar Nicolae Pereș și părintele diacon Dragoș Rădoi. În cadrul Sfintei Liturghii, credincioși, tineri și copii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, primind Sfânta Euharistie.

La momentul potrivit, părintele protopop a dat citire pastoralei Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la Praznicul Naşterii Domnului - 2020. „[...]Vă rog pe toți la acest praznic al luminii, bucuriei și speranței împreună cu Sfântul Apostol Petru: «Fiți treji, privegheați. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită, căruia stați împotrivă, tari în credință, știind că aceleași suferințe îndură și frații voștri în lume» (1 Petru 5, 8-9). Nu vă lăsați duși în eroare de duhul lumii acesteia, nu lăsați bucuria să fie umbrită de frică și alungați această stare nefirească cu dragostea sinceră față de Dumnezeu și față de oameni. Împletiți pe mai departe Liturghia cu Filantropia și rugați-vă cu adevărat și intens, ca Domnul Cel Preabun să ridice această plagă, această molimă care a cuprins în ultima vreme tot neamul omenesc.Dacă Domnul Hristos a fost urât și prigonit, încă de la Nașterea Sa, noi de ce ne mirăm atunci când vine, din când în când, și asupra noastră o stare de prigoană, de marginalizare, de limitare a unor drepturi pe care le-am avut deplin, dar nu am știut și nu am vrut să le fructificăm. Suntem datori și în aceste vremuri confuze să înțelegem că prigoana evidentă sau subversivă a creștinilor face parte din istoria bimilenară a Bisericii lui Hristos, știind foarte bine că primele trei secole din istoria Bisericii au fost secole de prigoană, purtând până astăzi în istoriografie numele de «perioada persecuțiilor». Secolul apostolic a fost brăzdat de ură și prigoană împotriva creștinilor, iar apostolul neamurilor -Sfântul Pavel, ne spune și nouă acum așa cum le-a spus odinioară corintenilor: «Ocărâți fiind, binecuvântăm. Prigoniți fiind, răbdăm. Huliți fiind, ne rugăm. Am ajuns ca gunoiul lumii, ca măturătura tuturor până astăzi (...) Deci vă rog să îmi fiți mie următor, precum și eu lui Hristos» (1 Corinteni 4, 12-13 și 16).[...]”, precizează Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, într-un paragraf din această pastorală.

La final, credincioșii au fost miruiți și au primit anafură, iar copiii prezenți au primit daruri, cu toții bucurându-se de binecuvântarea pe care ne-a adus-o și în acest an Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.