Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Mănăstirea Băile Herculane în sărbătoare

09.09.2018
Sâmbătă, 8 septembrie, la praznicul Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian s-a aflat în mijlocul credincioșilor veniți să se închine Sfintei Fecioare Maria la Mănăstirea Băile Herculane

✍Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro

Cu ocazia sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, Mănăstirea de pe Valea Cernei și-a sărbătorit hramul. Praznicul a început cu o procesiune de la așezământul monahal până la altarul de vară, unde Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

„O rugăm pe Maica Domnului să binecuvânteze familia tradițională, familia creștină și să ajute tuturor credincioșilor noștri să aibă cât mai mulți copii sănătoși, frumoși și din punct de evedere spiritual, integri. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, pentru această zi frumoasă, pentru această vreme prielnică, deoarece am slujit în altarul de vară și vom pleca liniștiți la casele noastre împăcați că ne-am făcut slujba deplin și credem că atât mesajul Evangheliei, cât și mesajul predicii, dar și lucrarea Preasfântului Duh s-a coborât în inimile și sufletele fiecăruia, care astăzi și-au făcut timp, lepădând grija cea lumească și a venit să participe la această slujbă înălțătoare. Așteptăm cu bucurie și praznicul care se apropie, praznicul împărătesc al Înălțării Sfintei cruci și îi invităm și pe această cale pe toți cei care își doresc să urce și la propriu, și la figurat pe o Golgotă a Banatului, să vină împreună cu noi în 14 septembrie, de ziua Înălțării Sfintei Cruci și împreună să ne rugăm și în acest An al unității de credință și de neam, să ne rugăm la poalele Crucii, să săvârșim împreună Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și să îi pomenim acolo, pe Muntele Mic, în fața altarului, în fața Crucii-monument, pe toți făuritorii Marii Uniri și pe toți eroii căzuți în Primul Război Mondial pentru unitatea și demnitatea poporului român”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Bucuria duhovnicească a Nașterii Maicii Domnului a fost împărtășită de autoritățile locale prezente și de un număr însemnat de credincioși, dintre care un număr mare de copii, care, la timpul potrivit, s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

În anul 2007, la propunerea Preasfinţitului Părinte Lucian, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a ridicat aşezământul la rang de mănăstire, împodobindu-se astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeşului. Între lucrările de amenajare executate recent s-a aflat şi refacerea Sfintei Mese, sfinţită de Preasfinţitul Lucian la data de 4 decembrie 2010, ocazie cu care mănăstirea a primit şi al doilea hram „Sfânta Mare Muceniță Varvara”.

La orele după-amiezii, ierarhul a sfințit, în prezența autorităților locale și a unui număr însemnat de credincioși, o troiță așezată la intersecția dintre drumul care duce la Valea Bolvașniței și drumul european.