Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Învierea Domnului prăznuită la Băile Herculane

28.04.2019

Numeroși credincioși au participat la Slujba Învierii Domnului din noaptea Sfintelor Paști, oficiată în Parcul Central din Băile Herculane

✍Autor: Serviciul Protopopesc

În noaptea Sfintelor Paști, numeroși credincioși au participat la Slujba Învierii Domnului oficiată în Parcul Central din Băile Herculane. În prima parte a slujbei, credincioșii prezenți în Biserica „Schimbarea la Față” din Băile Herculane au primit Sfânta Lumină, care și anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, în orașul stațiune a fost adusă de la Mormântul Domnului din Ierusalim. Astfel, această Lumină a fost răspândită în mai multe parohii din Eparhia Caransebeșului. De asemenea, și la Mănăstirea Băile Herculane, în prima parte a slujbei, credincioșii prezenți au primit Lumina Sfântă.

Anul acesta a fost un moment important pentru creștinii din Băile Herculane, deoarece, după primirea Sfintei Lumini, credincioșii prezenți, împreună cu obștea mănăstirii au mers în procesiune la Biserica „Schimbarea la Față”, unde s-au întâlnit cu celălalt grup de credincioși și cu slujitorii bisericii, pornind mai departe în procesiune, până în Parcul Central din orașul balnear. Aici s-a continuat săvârșirea Slujbei Învierii Domnului, de către părintele Marius Dănănău, părintele Nicolae Pereș, părintele Constantin Cilibia, părintele Ioan Pălean, părintele Nectarie Câșlariu și părintele Veniamin Orzac. La finalul slujbei, părintele Marius Dănănău a rostit un cuvânt de învățătură.

După săvârșirea slujbei din Parcul Central, preoții și credincioșii s-au întors la Biserica „Schimbarea la Față” și la Așezământul monahal, acolo unde au fost miruiți și au primit Paștile.

Sărbătoarea a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Praznicului Învierii Domnului și a slujbei Vecerniei, duminică, în prima zi de Paște, de către părintele Marius Dănănău și părintele Constantin Cilibia, la Biserica „Schimbarea la Față”, în prezența a numeroși credincioși. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. La final, părintele Marius Dănănău a dat citire Pastoralei la măritul Praznic al Învierii Domnului, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului: „(...) La acest mărit praznic, Vă îndemnăm pe toți, folosind cuvintele Sfântului Apostol Pavel: «Fraților, bucurați-vă! Desăvârșiți-vă, adu­ceți-vă mângâiere, fiți uniți în cuget, trăiți în pace, și Dumnezeul dragostei și al păcii va fi cu voi. Îmbrățișați-vă unii pe alții cu sărutare sfântă. Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu și împăr­tășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți! Amin» (II Corinteni 13, 11-13)”.

Sărbătoarea va fi prăznuită și în a doua și a treia zi de Paști, în biserica din stațiune, săvârșindu-se Sfânta Liturghie, rostind cu toții troparul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”.