Instalarea părintelui Iosif Frenț ca protopop al Protopopiatului Băile Herculane

10.07.2017

Astăzi a fost hirotesit și instalat noul protopop al Protopopiatului Băile Herculane, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului

✍Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro

Astăzi a fost hirotesit și instalat noul protopop al Protopopiatului Băile Herculane, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Evenimentul s-a desfășurat în Biserica „Schimbarea la Față” din orașul-stațiune Băile Herculane, fiind prezenți membrii Permanenței Consiliului Eparhial a Episcopiei Caransebeșului, autorități locale, precum și toți clericii din Protopopiatul Ortodox Băile Herculane. A fost oficiată o slujbă de Te Deum de către chiriarh, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după care a fost săvârșit și un polihroniu. În continuare părintele consilier administrativ-bisericesc al eparhiei, Alin Vasile Câmpean a dat citire și Gramatei episcopale la instalarea protopopului, iar noul protoiereu Iosif Frenț a citit jurământul de fidelitate și onestitate față de Biserică.

„Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru această rânduială, îl felicităm pe părintele protopop onorific Nicolae Pereș pentru cei 22 de ani de activitate în cadrul acestui Protopopiat și urăm succes și binecuvântare noului protopop, care de astăzi își începe activitatea, administrând atât Parohia Domașnea unde este preot paroh, cât și buna desfășurare a problemelor administrativ-bisericești a Protopopiatului Băile Herculane. Așadar, ne bucurăm să avem un protopop tânăr pe care îl vom ajuta și îndruma ca să ne fie un bun colaborator în treburile administrativ-bisericești și în toată lucrarea pastoral-misionară. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos, pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, să ne ajute în această nouă lucrare pe care El, Arhiereul Cel Veșnic a rânduit-o în Episcopia istorică a Caransebeșului”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

Protopopiatul Băile Herculane a fost înființat în anul 1995, fiind revendicat de la Protopopiatul Mehadia, vechi centru bisericesc al Banatului. Acesta a avut sediul vreme de sute de ani în Mehadia, iar în 1928 a fost mutat la Orșova. A fost desființat în anul 1949 în urma alipirii Episcopiei Caransebeșului la Arhiepiscopia Timișoarei. După reînființarea Episcopiei Caransebeșului noul sediu nu a mai putut fi reactivat la Orșova deoarece acest oraș era într-o altă eparhie, astfel sediul noii structuri administrative bisericești a fost activat la Băile Herculane. Protopopiatul Băile Herculane are în jurisdicție acum 38 de parohii.

Părintele protopop Iosif Frenț s-a născut pe 28 martie 1980. A studiat la Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș între anii 1994 - 1999 și a urmat cursurile Facultății de Teologie - Istorie din cadrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița între anii 1999-2003. A fost hirotonit și numit preot paroh la Parohia Zorlențu Mare din Protopopiatul Reșița în anul 2003, fiind hirotesit iconom în anul 2008. Începând cu data de 1 mai 2010 a fost numit preot paroh la Parohia Domașnea din Protopopiatul Băile Herculane, fiind hirotesit iconom stavrofor în anul 2015.