Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Înălțarea Sfintei Cruci prăznuită la Schitul Bogâltin

14.09.2021

Credincioșii prezenți astăzi la Schitul Bogâltin din munții Cornerevei, au participat la rânduiala scoaterii și înălțării Sfintei Cruci

Autor: Claudiu Românu

Astăzi, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, credincioșii prezenți la Schitul Bogâltin au participat la săvârșirea slujbei Utreniei și a Sfintei Liturghii, oficiate de către părintele stareț Filotei Gherman. După rânduiala tipiconală, în cadrul Utreniei, Sfânta Cruce împodobită cu busuioc binemirositor și cu flori, a fost purtată din altar în mijlocul bisericii, de către preot, unde a fost tămâiată și apoi ridicată deasupra capului, iar după o scurtă ectenie, în timp ce preotul s-a aplecat cu Sfânta Cruce, cu fruntea până la pământ, strana a rostit de o sută de ori „Doamne miluiește”. Acest lucru s-a întâmplat în fiecare latură a mesei pe care s-a așezat Sfânta Cruce, unde a fost cinstită și sărutată de credincioși.

În cuvântul de învățătură de la finalul slujbei, părintele stareț Filotei a explicat oamenilor că „această aplecare și apoi înălțare de 5 ori a Sfintei Cruci, ne amintește de ridicarea lemnului crucii pe care a fost răstignit Domnul, de către patriarhul Macarie de la Ierusalim, după ce a fost găsit de către Sfânta Elena. Atunci patriarhul a ridicat crucea pentru a putea fi văzută de către oameni, iar poporul a cântat de multe ori «Doamne miluiește». Totodată, această aplecare a preotului cu sfânta cruce în dreptul frunții ne duce cu gândul la căderile Domnului Hristos sub povara crucii, dar și ridicarea noastră cu Hristos Cel răstignit, de fiecare dată când cădem sub povara greutăților acestei lumi.”

Părintele a mai precizat că „Sfânta Cruce este arhetip al pomului cunoștinței din Rai. Pentru că dacă rodul pomului din rai ne-a adus moarte, rodul Crucii, adică Hristos, ne-a adus viața cea veșnică. De aceea crucea este împodobită cu flori și busuioc, pentru că a devenit prin Hristos scară către Rai.”

Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea ntuitorului nostru Iisus Hristos.