Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Iablanița - deschiderea Taberei din inima satului

02.07.2019

În perioada 2-5 iulie, proiectul "Tabăra din Inima Satului" se va desfășura în Parohia Iablanița din Protopopiatul Băile Herculane

✍Autor: Serviciul Protopopesc

Astăzi, 30 de copii și tineri din Iablanița, Petnic și Globu Craiovei au primit, cu mult entuziasm, "povestea TDIS" în inima lor. Tabăra de la Iablanița a debutat cu o slujbă de Te Deum, săvârșită de către părintele protopop Iosif Frenț, părintele inspector Mihai Ciucur, părintele paroh Dan Găină, părintele Ștefan Bubă de la Parohia Petnic, părintele Bogdan Belu de la Parohia Bârza și părintele Iosif Boroica de la Parohia Globu Craiovei. După săvârșirea slujbei, părintele protopop a rostit un cuvânt de "bun venit" tuturor tinerilor, care în următoarele zile se vor bucura de activitățile ce se vor desfășura în viața satului românesc, la Iablanița. La acest eveniment a luat cuvântul și domnul Petru Hațegan - primarul comunei Iablanița, împărtășind bucuria pe care a dobândit-o prin inima acestei tabere ce se va desfășura în această comună.

Prezent la acest eveniment, coordonatorul programului "Tabăra din Inima Satului" - părintele Mihai Ciucur - a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și a prezentat programul taberei și echipa de formatori sosită în comunitate.

Tabăra de la Iablanița se desfășoară în perioada 2-5 iulie 2019 și cuprinde ateliere de educație pentru viață, lucru în echipă și comunicare, ateliere artistice, jocuri și concursuri educative, seri tematice, precum și drumeții și excursii la obiectivele aflate în proximitate.

Prima zi a taberei a oferit, pe lângă activitățile clasice de intercunoaștere și prezentare, posibilitatea copiilor de a participa la primele ateliere tematice, care au vizat prombleme specifice cu care se confruntă adolescenții din zilele noastre. "În toate taberele din cadrul programului TDIS, acordăm o atenție deosebită identificării problemelor cu care se confruntă tinerii și îi încurajăm să le discute deschis, pentru ca, împreună, să putem găsi soluții de prevenire sau de ieșire din aceste situații dificile. Este vorba de probleme legate de violență și bullying, consumul și dependența de alcool, tutun, droguri și chiar de probleme legate de comportamente sexuale deviante sau de consumul de pornografie. Este vorba de probleme care afectează în mare măsură generația tânără de la vârste tot mai mici și care sunt dezbătute cu sinceritate și inima deschisă în cadrul acestor ateliere. Biserica oferă, în acest fel, un context de împărtășire tuturor acestor probmele, dar și soluții de vindecare și tămăduire sufletească a celor deja afectați de aceste patimi", a explicat părintele Mihai Ciucur, referindu-se la scopul atelierelor de educație pentru viață și dezvoltare personală organizate în cadrul taberei.

Această tabără este organizată cu ajutorul unei echipe de voluntari proveniți din mai multe zone ale județului, alături de cadre didactice din localitate, coordonați de Anita Radics și Alexandru Vuc, de la Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte.

Următoarele tabere ce se vor desfășura în cuprinsul Protopopiatului Băile Herculane, vor avea loc la Verendin - în perioada 5-9 iulie și la Eftimie Murgu - în perioada 26-29 iulie. Reamintim că programul educațional "Tabăra din Inima Satului" se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, fiind un proiect închinat Anului Omagial al Satului românesc în Patriarhia Română.