Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Hramul Schitului Bogâltin

30.06.2018

La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Schitul Bogâltin și-a cinstit ocrotitorii

✍Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro

În fiecare an la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel mulți credincioși aleg să fie alături în rugăciune cu obștea monahală de la Schitul Bogâltin din județul Caraș-Severin, întrucât acest așezământ monahal își serbează hramul. Anul acesta delegatul Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în pridvorul locașului de cult monahal, în ziua hramului. Credincioșii veniți din Banat, dar și din alte părți ale țării au avut posibilitatea de a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra, adusă spre cinstire cu această ocazie.

Din soborul slujitor a făcut parte și părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, care a și vorbit celor prezenți, subliniind în omilia rostită că Sfinții Apostoli Petru și Pavel nu au fost departe în această zi, ci au fost împreună în rugăciune cu cei prezenți la Schitul Bogâltin.

De asemenea, părintele consilier a evidențiat dragostea Sfântului Apostol Petru pentru Hristos, care l-a determinat să lase toate și să-i urmeze Lui, spunând că „a lăsat ocupația de zi cu zi, pentru că era pescar și a pornit pe marea învolburată a acestei lumi. Fiind pescar neștiutor de carte, unul care niciodată n-a mers la școală și n-a învățat să scrie și să citească, totuși Duhul Sfânt îi dă această putere de a învăța, a convinge și a întări în credință mulțimi mari de oameni”.

Referindu-se și la Sfântul Apostol Pavel părintele Alin Câmpean a spus că „a avut cu totul un alt destin decât Petru pentru că el a fost un adevărat cărturar, un mare teolog al vremii sale. Saul așa cum se numea înainte a dobândit o râvnă puternică față de Dumnezeu așa cum îl înțelegea el după legea Vechiului Testament. Dumnezeu a citit în sufletul lui această râvnă, dincolo de intențiile sale de a-i persecuta pe creștini dorind să apere legea veche și de aceea l-a transformat în cel mai mare dintre apostolii creștinătății, Apostolul neamurilor.”

La final părintele consilier i-a îndemnat pe credincioși să sporească în cele trei virtuți pe care le-a amintit Sfântul Apostol Pavel în prima sa epistolă către corinteni: credința, nădejdea și dragostea. „Sfinții Apostoli Petru și Pavel au venit împreună cu noi în acestă bucurie a hramului ca să ne întărească în credință, în nădejde, în dragoste și să ne ajute să fim mai buni creștini”.

Piatra de temelie a Schitului Bogâltin a fost pusă în anul 1949, fiind târnosită în 8 iulie 1959. Construirea schitului reprezintă visul împlinit al locuitorilor zonei de a avea un lăcaș de închinare în apropiere de munții Cornerevei.