Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

„Ghetuțele lui Moș Nicolae” au ajuns la sute de copii nevoiași din Banatul de Munte

18.12.2018

În Protopopiatul Băile Herculane cele mai multe perechi de ghete au fost distribuite în parohiile din Valea Almăjului - 52 de perechi, iar în zona Cercului Pastoral Domașnea - Valea Cernei au fost donate 47 de perechi.

✍Autor: Departamentul de Tineret

Campania umanitară „Ghetuțele lui Moș Nicolae” s-a desfășurat în toate protopopiatele și parohiile eparhiei, în toate filialele ATOR Banatul de Munte și a fost sprijinită de mai mulți parteneri județeni și locali: Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Inspectoratul de Poliție al Județului Caraș-Severin, Inspectoratul de Jandarmi al Județului Caraș-Severin, Clubul Lions Onix Reșița, Asociația "Din inimă pentru inimă" Reșița, Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni și Primăria Municipiului Reșița.

Printr-un efort comun al tuturor parohiilor, protopopiatelor, filialelor ATOR și al tuturor partenerilor implicați în campanie, s-a reușit achiziționarea și distribuirea unui număr de 653 de perechi de ghete noi, care au fost dăruite copiilor nevoiași de pe întreg cuprinsul eparhiei. Pe lângă ghetuțe, acolo unde a fost cazul, copiii au primit și îmbrăcăminte de iarnă, valoarea campaniei la nivelul eparhiei fiind de 81.715 lei. Dintre aceștia, 43.361 lei au fost strânși în parohiile din eparhie, 31.491 lei au fost strânși cu ajutorul partenerilor campaniei și a voluntarilor ATOR Banatul de Munte și 6.863 au fost strânși în cadrul colectei organizată în școli.

Cele mai multe ghetuțe au fost dăruite copiilor din Municipiul Reșița, acolo unde s-au concentrat eforturile susținute atât din partea voluntarilor de la Centrul de Tineret Moniom și ATOR Reșița, cât și ale parohiilor din oraș și ale celorlalte organizații partenere. Astfel, în reședința județului au fost distribuite 203 perechi de ghete, în valoare de aproximativ 28.000 lei, dintre acestea un număr de 65 de perechi fiind distribuite beneficiarilor centrelor sociale din oraș, 102 perechi prin intermediul școlilor din oraș și 36 de perechi prin intermediul parohiilor. De asemenea, în orașul Anina au fost distribuite 55 de perechi de încălțăminte în toate cele patru școli din oraș, la Bocșa 20 de perechi, iar la Berzovia 15. La nivelul Protopopiatului Reșița au fost distribuite 345 de perechi de ghete noi, în valoare de 43.943 lei.

În Protopopiatul Moldova Nouă valoarea campaniei a fost de 15.373 lei și a constat în distribuirea a 136 de perechi de încălțăminte, precum și a unor geci groase în valoare de 5.090 lei copiilor din Moldova Nouă. Cel mai multe ghete au fost distribuite la Oravița - 70 de perechi, ca urmare a donațiilor parohiilor din Cercul pastoral Oravița, ale Asociației „Sf. Ecaterina” Oravița, dar și ale tinerilor elevilor de la școlile din oraș. De asemenea, la Moldova Nouă au fost donate 51 de perechi de încălțăminte, diferența fiind distribuită copiilor din mediul rural.

În Protopopiatul Caransebeș au fost distribuite 73 de perechi de ghete, în valoare de 11.524 lei, cele mai multe fiind distribuite copiilor nevoiași din Caransebeș - 28 de perechi și din Oțelu Roșu - 13 perechi.

În Protopopiatul Băile Herculane cele mai multe perechi de ghete au fost distribuite în parohiile din Valea Almăjului - 52 de perechi, iar în zona Cercului Pastoral Domașnea - Valea Cernei au fost donate 47 de perechi. Valoarea campaniei în acest protopopiat a fost de 10.875 lei, din acești bani fiind achiziționate 99 de perechi de încălțăminte și obiecte de îmbrăcăminte în valoare de 470 lei.

Dincolo, însă, de cifre și statistici rămân bucuria de pe chipul copiilor care au primit în dar ghetuțele de la "Moș Nicolae", alături de permanenta purtare de grijă pe care Biserica - prin fiii ei - le-o poartă cu timp și fără de timp tuturor celor aflați în nevoi. La ceas de bilanț și în pragul Sărbătorii Nașterii Domnului, organizatorii le mulțumesc tuturor celor care au înțeles și au transpus în fapte cuvintele Mântuitorului: „...flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat...” (Mt. 25, 35-36).