Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Eroii neamului românesc comemorați la Crucea-monument de la Domașnea

18.05.2018

La Crucea-monument de la Domașnea au fost pomeniți cei care au luptat pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român

✍Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro

Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului s-au încheiat joi, 17 mai, la Praznicul Înălțării Domnului. Ultima manifestare din șirul de evenimente ce a debutat cu hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș, duminica Tomii, s-a desfășurat la Crucea de la Domașnea, monument închinat eroilor patriei și apărătorilor Ortodoxiei. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit aici o slujbă de pomenire pentru „eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român”.

În ciuda vremii nefavorabile la momentul de rugăciune s-au alăturat și autorități locale, județene, centrale, civile și militare, precum și jandarmi, reprezentanți ISU, preoți, credincioși și mulți copii și tineri îmbrăcați în haine tradiționale.

Preasfinția Sa a explicat celor prezenți că „nu putem ajunge la înviere și la biruință fără cruce și fără suferință. Ostașii noștri români, eroii neamului nostru românesc s-au încrezut în puterea crucii, s-au încrezut în Mântuitorul Cel care a biruit prin cruce și ne-a dăruit tuturor libertatea, iertarea, dezlegarea și mântuirea, ei plecând întotdeauna la luptă însemnându-se cu semnul sfintei cruci”.

Părintele Episcop a mai evidențiat faptul că prin credința în Dumnezeu îi putem birui pe cei ce ne asupresc. „Așa cum ne aducem aminte din istorie niciodată nu am fost superiori din punct de vedere numeric, în nici o bătălie, nici cu turcii, nici cu austriecii și nici în al doilea război mondial cu naziștii, întotdeauna am fost în inferioritate, dar Dumnezeu a fost cu noi și ne-a ajutat în multe rânduri și în multe chipuri ca să-i biruim pe cei care dintotdeauna au râvnit să ne fure din acest teritoriu sacru moștenit de la daci și de la romani, un teritoriu binecuvântat în secolul apostolic de Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat la apostolat”.

După slujba de pomenire au fost depuse coroane de către instituțiile și oficialitățile prezente, iar copiii și tinerii prezenți, elevi ai Școlii Gimnaziale din Domașnea au recitat poezii patriotice. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare a Batalionul 183 Artilerie „General Ion Dragalina” din Lugoj și susținerea unui recital de cântece patriotice de către Fanfara militară „Pro Amiciția”.

Crucea de pe Dealul Domașnei este cea mai mare cruce din România sculptată în lemn și ridicată în memoria tuturor eroilor și martirilor neamului românesc și apărătorilor Ortodoxiei.

Începând cu data de 14 aprilie, până în 17 mai, Episcopia Caransebeșului a oferit credincioșilor din întreaga eparhie o serie de activități spirituale, culturale, artistice, evenimente religioase, dezbateri, vernisaje, concerte de muzică religioasă și teatru, menite să deschidă noi perspective asupra importanței credinței în societate.