Episcopul Caransebeșului își serbează ziua onomastică

15.10.2021

Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, își serbează astăzi onomastica, în ziua cinstirii Sfântului Sfințit Mucenic Lucian, preotul din Antiohia.

Autor: Serviciul Protopopesc

Preasfințitul Părinte Lucian s-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Școala Primară din Arad, iar între anii 1987-1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. În anul 1996 a absolvit Facultatea de Teologie, secția Pastorală, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, cu Lucrarea de licență „Limonariul lui Ioan Moshu - Studiu patristic”. Din anul 2001 s-a înscris la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Oradea, iar în anul 2009 la cursurile de doctorat ale facultății de Teologie din Craiova. În data de 19 februarie 2013, a susținut teza de doctorat în teologie la Universitatea din Craiova, domeniul istorie bisericească, cu lucrarea intitulată „Relațiile Bisericii Ortodoxe Române din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”.

În anul 1990 a intrat ca viețuitor la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, din județul Arad, în 1991 fiind tuns în rasoforie. După 2 ani, în 1992, a fost hirotonit diacon, iar apoi preot pe seama Mănăstirii Hodoș Bodrog. A rămas la această mănăstire până în anul 1994, când a fost transferat de vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, pe atunci Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

În 1995 a fost numit stareț al Mănăstirii Izvorul Miron Românești din județul Timiș de Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae Corneanu. În anul 1998 a fost tuns în monahism cu numele Lucian la Mănăstirea Izvorul Miron Românești.

În anul 1999 a fost hirotesit Protosinghel și numit Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, iar în ianuarie 2000 a fost hirotesit Arhimandrit.

În septembrie 2000, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului, a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul „Lugojanul”, iar la 1 octombrie 2000 a fost hirotonit arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Odată cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebeș, prin numirea Preasfințitului Părinte Laurențiu Streza în funcția de Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului, în 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebeșului. În 26 februarie 2006 a fost întronizat ca Episcop al Caransebeșului în Catedrala Episcopală Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Caransebeș.

Cu prilejul aniversării zilei onomastice, întreg Protopopiatul Băile Herculane îi dorește Preasfințitului Părinte Episcop Lucian păstorire îndelungată, multă sănătate și mulți ani binecuvântați.