Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Duminica Floriilor prăznuită la Băile Herculane

26.04.2021

La Praznicul Intrării Mântuitorului în Ierusalim, numeroși credincioși s-au rugat în Biserica „Schimbarea la Față” din Băile Herculane

Autor: Serviciul Protopopesc

În Duminica Floriilor, la Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, numeroși credincioși s-au rugat în Biserica „Schimbarea la Față” din Băile Herculane, participând la Sfânta Liturghie săvârșită de către părintele protopop Iosif Frenț, părintele Constantin Cilibia și părintele diacon Dragoș Rădoi. În cadrul sfintei slujbe, un număr însemnat de credincioși s-au pregătit duhovnicește în Postul Mare și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

La momentul potrivit, părintele protopop a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre cum trebuie să ne pregătim pentru a-L primi pe Domnul nostru Iisus Hristos. „[...] La intrarea Sa în cetatea Ierusalimului, Mântuitorul a fost întâmpinat, de către mulțime, cu flori, ramuri de finic și de măslin, strigând: «Osana, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!». Iubiți credincioși și credincioase, dacă strămoșii noștri, dacă creștinii, au știut să-L primească astfel pe Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, în urmă cu peste două mii de ani, noi trebuie să ne punem întrebarea astăzi: «Cum știm să-L primim pe Mântuitorul Iisus Hristos, cu ocazia acestei sărbători a Floriilor, cum ne pregătim să-L primim pe Iisus Hristos pentru Marele Praznic al Învierii Mântuitorului nostru?». În primul și primul rând, trebuie să ne pregătim sufletește ca să-L primim pe Mântuitorul Hristos cu florile recunoștinței noastre pentru tot ceea ce a făcut El pentru noi. [...]”.

Părintele protopop a mai vorbit și despre importanța Săptămânii Patimilor și a Praznicului Învierii Domnului. „Urmează o săptămână foarte importantă pentru fiecare dintre noi, mai ales în zilele de joi și vineri, când biserica prin sfintele slujbe pe care le oficiază, își readuce aminte de faptele petrecute în urmă cu peste două mii de ani, respectiv despre prinderea, arestarea, condamnarea, răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos. Este foarte important ca în această săptămână fiecare să ne străduim să ținem post, să fim cât mai cugetați în toate, mai ales în fapte, pentru a nu supăra pe nimeni și în primul rând pentru a nu-L supăra pe Dumnezeu, pentru a ne apropia cu sufletul cât mai curat de sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Dacă ne ostenim mai mult, dacă facem o jertfă cât mai mare în această săptămână, prin post și rugăciune, cu siguranță vom simți cu adevărat importanța și rostul Praznicului Învierii Mântuitorului nostru, pentru că această mare sărbătoare nu trebuie privită doar pentru o pregătire materială sau pentru o reîntâlnire a familiilor noastre, ci, în primul rând, pentru o reîntâlnire cu Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos.”, a evidențiat părintele protopop în cuvântul de învățătură.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, credincioșii, care în această zi își sărbătoresc ziua onomastică, au fost felicitați. În continuare au fost interpretate pricesne, închinate Mântuitorului nostru Iisus Hristos. 

La final, înainte de a fi miruiți, de a primi ramuri de salcie și anafură, părintele protopop Iosif Frenț a prezentat credincioșilor programul slujbelor religioase ce se vor oficia în Biserica „Schimbarea la Față” din Băile Herculane, în Săptămâna Patimilor (26 aprilie - 2 mai 2021).