Duminica după Botezul Domnului în Parohia Domașnea

14.01.2020

În Duminica după Botezul Domnului, părintele protopop Iosif Frenț a slujit în Biserica "Sfântul Atanasie al Athonului" din Parohia Domașnea

✍Autor: Serviciul Protopopesc

Credincioșii din Parohia Domașnea, Protopopiatul Băile Herculane, au participat în Duminica după Botezul Domnului la Slujba Utreniei și la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșite de către părintele protopop Iosif Frenț în Biserica parohială cu hramul "Sfântul Atanasie al Athonului". În cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, credincioșii pregătiți duhovnicește au primit Sfânta Euharistie.

În cuvântul de învățătură, părintele protopop a explicat pericopa evanghelică, vorbind despre sintagma Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!: "Iubiți credincioși și credincioase, primele cuvinte ale Mântuitorului Iisus Hristos pe care le-a rostit la Capernaum, când a ieșit să propovăduiască, sunt acestea: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor» (Matei 4, 17). Cu aceste cuvinte începe Fiul lui Dumnezeu să ne vestească Evanghelia Sa. Deci, atât pentru iudeii de acum două mii de ani, cât și pentru noi creștinii de astăzi, porunca este aceeași. Începutul mântuirii, a iertării celor ce cred în Hristos este pocăința, spovedania cu căință pentru păcate, părăsirea lor și apropierea de Dumnezeu. Pocăința este prima și singura ușă de intrare în împărăția cerurilor. Degeaba credem în Hristos dacă nu facem și fapte bune, degeaba mergem la biserică dacă nu părăsim răutatea, păcatul, patima cea veche, ura din inimă, pofta trupului care ne stăpânește și iubirea de sine care ne omoară sufletește. A doua mare învățătură și poruncă a Sfântului Ioan este aceasta: «Faceți, dar, roade vrednice de pocăință!» (Luca 3, 8). Roadele de pocăință se fac de credincioși după ce mai întâi s-au pocăit de păcatele făcute. Căci nimeni nu seamănă sămânța pe pământul nearat și nepregătit. Cu Duminica de astăzi se încheie marile praznice ale Nașterii și Botezului Domnului. Am încheiat cu pace încă un an din viața noastră și am început un nou an, pentru care mulțumim lui Dumnezeu de toate darurile Sale și cerem să ne întărească cu har, cu milă și binecuvântare ca să trecem întreaga viață cu pocăință și fapte bune pe calea mântuirii".

La finalul Sfintei Liturghii din această duminică, credincioșii prezenți au fost miruiți și au primit anafură, îndemnați fiind de către părintele protopop, pentru a ne ajuta și semenii noștri, să participe la campania de donare de sânge, care se va desfășura vineri, 17 ianuarie, între orele 9 și 13, la Mănăstirea "Nașterea Maicii Domnului" din Băile Herculane.