Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Cerc pastoral-misionar la Borlovenii Vechi

20.02.2020

Luna aceasta, preoții din Cercul pastoral-misionar Valea Almăjului s-au întâlnit în Parohia Borlovenii Vechi din Protopopiatul Băile Herculane

✍Autor: Serviciul Protopopesc

Cercul pastoral-misionar Valea Almăjului s-a întrunit luna aceasta în Parohia Borlovenii Vechi din Protopopiatul Băile Herculane, în prezența părintelui protopop Iosif Frenț și a părintelui coordonator Mihail Călin. Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Slujbei Utreniei din zilele de rând, având ca preoți slujitori pe părintele Ion Cherescu - preot paroh al Parohiei Bozovici și părintele Ion Stroiescu - preot paroh al Parohiei Dalboșeț. După săvârșirea Utreniei, s-a oficiat o slujbă de pomenire în cinstea preoților care au slujit în această parohie și pentru familiile care au ajutat foarte mult la zidirea bisericii.

Anul 2020, fiind anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români, părintele Călin Smeu de la Parohia Moceriș a prezentat alocuțiuni cu temele „Repere biblice cu privire la pastorația părințiilor și a copiilor, în special în Noul Testament”.

În cadrul acestei întâlniri, părintele protopop a transmis preoților noile hotărâri luate în ședința desfășurată la Reședința Episcopală din Caransebeș. Întâlnirea din această lună s-a încheiat cu dezbateri despre câteva probleme administrative și duhovnicești cu care se confruntă parohiile.

Biserica din Borlovenii Vechi a fost construită între anii 1800-1824, ca o amplă acțiune ordonată de autoritățiile habsburgice, pentru reorganizarea satelor de graniță. La 28 iulie 1824, sfântul locaș a fost sfințit provizoriu de către Protopopul Nicolae Stoica de Hațeg. La 7 octombrie 1957, biserica a fost târnosită de către Înaltpreasfințitul Vasile Lăzărescu, Mitropolitul Banatului, iar la 25 aprilie 2010 a fost resfințită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în urma reînnoirii Sfintei Mese. În anul 2012, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a sfințit amplele lucrări de înfrumusețare a sfântului locaș.