Cerc pastoral-misionar la Bănia

17.10.2019

În luna octombrie, preoții Cercului pastoral-misionar Valea Almăjului din Protopopiatul Băile Herculane s-au întâlnit în Parohia Bănia

✍Autor: Serviciul Protopopesc

În această lună, preoții din Cercul pastoral-misionar Valea Almăjului s-au întâlnit joi, 17 octombrie, în Parohia Bănia din Protopopiatul Băile Herculane. În prezența părintelui protopop Iosif Frenț, întâlnirea a debutat în Biserica "Nașterea Maicii Domnului" - Bănia, cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur de către părintele coordonator Călin Mihail de la Parohia Șopotu Nou și părintele Ilie Nicolicea de la Parohia Borlovenii Noi. La finalul Sfintei Liturghii soborul preoțesc a oficiat o slujbă de pomenire pentru preoții trecuți la cele veșnice, care au slujit în Biserica din Bănia.

În cadrul întrunirii, părintele Petru Șerengău de la Parohia Gârbovăț a prezentat un referat, vorbind despre "Personalitatea episcopului Ioan Popasu". În referatul susținut, părintele a precizat că: "Prin întreg parcursul activității sale, în slujba credinței strămoșești și a apărării acesteia, episcopul Ioan Popasu nu a cunoscut odihna, ci a vegheat neîncetat asupra limbii și culturii strămoșești. Biografii acestuia, începând cu cei din Brașov, îl caracterizează ca pe un om providențial, ceea ce i se cuvine pe bun drept pentru întreaga sa viață, deoarece a știut să prețuiască școala și a cărei binecuvântată activitate nu avea să se mărginească numai în Brașov, ci era menită să se rezerve în cercuri cu mult mai largi, în întregul Ardeal și Banat."

Întrunirea s-a sfârșit cu un cuvânt de încheiere rostit de către părintele coordonator Mihail Călin, cu discuții despre câteva probleme administrative și duhovnicești, cu o agapă frățească, dar nu în ultimul rând, părintele protopop Iosif Frenț, a mulțumit preoților pentru prezență, slujire și pentru prezentarea referatului.