Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Cerc pastoral-misionar în Valea-Almăjului

21.09.2017

Astăzi, 21 septembrie, la odovania Praznicului Înălțării Sfintei Cruci s-au reluat întrunirile pe cercuri pastoral-misionare a clericilor din Episcopia Caransebeșului, pentru cea de-a doua parte a anului 2017

✍Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro

În Biserica parohială cu hramul „Sfântul Apostol Toma” din Parohia Șopotu Nou, Protopopiatul Băile Herculane a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți, aparținători Cercului pastoral-misionar Valea-Almăjului, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În cadrul Sfintei Liturghii a fost susținută o predică la Duminica a 18-a după Paști, de către părintele Cătălin Primejdie de la Parohia Prigor, iar la final o cateheză cu tema „Temeiuri patristice pentru cinstirea sfintelor icoane” prezentată de părintele Dragoș Vasile de la Parohia Lăpușnicu Mare.

În contextul anului comemorativ, înainte de otpust, s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Justinian Marina, Episcopul Veniamin Nistor și toți clericii și credincioșii care au suferit în timpul comunismului, apărând Ortodoxia. Tot în prima parte a fost vernisată și o expoziție de icoane vechi aduse de către preoții aparținători cercului din parohiile în care slujesc.

„În prima lună din noul an bisericesc suntem în depresiunea Almăjului, bucurându-ne că părinții de aici sunt cu adevărat misionari și mărturisitori ai Ortodoxiei în această parte a eparhiei noastre, pentru că vorbim de o regiune destul de izolată. Aici în Almăj sunt parohii izolate, care se depopulează și sunt din ce în ce mai îmbătrânite, dar totuși preoții noștri mențin candela Ortodoxiei și candela slujirii liturgice în aceste biserici. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să reluăm șirul conferințelor preoțești și în partea a doua a anului 2017 și Îl rugăm pe Arhiereul Cel Veșnic să ne ajute să Îl putem mărturisi pe El și să putem mărturisi credința în Biserica noastră cea una, sfântă, sobornicească și apostolească și de asemenea să ne închinăm cu multă credință și evlavie sfintelor icoane. Credem că prin determinarea și mărturisirea preoților și credincioșii noștrii vor fi mai aproape de adevărata credință și cu mai multă evlavie față de icoanele Mântuitorului, ale Maicii Domnului și ale tuturor sfinților”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

Subiectele ce au fost prezentate la conferința din cea de-a doua parte au avut în centrul atenției cele două teme, ale anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și a anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Primul referat s-a intitulat „Stiluri și tehnici de pictură bisericească/materiale folosite în pictură” și a fost susținut de părintele Răzvan Rădoi de la Parohia Eftimie Murgu, iar cel de-al doilea „Justinian Patriarhul: organizator al parohiilor ortodoxe românești din diaspora”, expus de părintele Mihail Călin de la Parohia Șopotu Nou.

După prezentarea referatelor au fost luări de cuvânt pentru aprofundarea temelor din cadrul conferinței. De asemenea, s-au mai discutat la această întâlnire și probleme legate de pastorația și misiunea fiecărui preot în parohia pe care o păstorește.