Luni - Joi: 09-16 / Vineri: 09-13

Bucurie duhovnicească la parohiile Lăpușnicel și Putna

22.10.2018

În prima duminică din noul An bisericesc, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a resfințit lăcașurile de cult din parohiile Lăpușnicel și Putna

Sursa: www.episcopiacaransebesului.ro

Prima duminică din noul An bisericesc a adus mare bucurie în comunitățile parohiilor Lăpușnicel și Putna din cadrul Protopopiatului Băile Herculane, prin prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În prima parte a duminicii, ierarhul a poposit în Parohia Lăpușnicel, unde a sfințit lucrările de renovare efectuate, în ultima perioadă, atât la exterior, cât și în interiorul bisericii parohiale cu hramul . După slujba de sfinţire, Preasfințitul Lucian a săvârşit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

„Îl rugăm pe Sfântul Apostol Toma, cel care ocrotește această biserică, să mijlocească înaintea Mântuitorului Hristos, Cel răstignit, mort și înviat, să mijlocească pentru preotul și credincioșii din această parohie. Nu în ultimul rând, i-am îndemnat pe credincioșii din această parohie să mărturisească, cu timp și fără de timp, împreună cu Sfântul Apostol Toma, și să spună, în toată vremea și în tot ceasul, mărturisirea de credință a Sfântului Apostol, «Domnul meu și Dumnezeul meu!». Sfântul Apostol Toma ne încredințează cu adevărat de învierea Mântuitorului Hristos . Nu întâmplător, la slujba de binecuvântare a bisericii, am intonat și imnul Învierii, cântarea cântărilor, «Hristos a înviat!», pentru că, într-un sens mai larg, această biserică veche, dar nouă din punct de vedere spiritual, este închinată și Învierii Mântuitorului Hristos, deoarece Sfântul Apostol Toma este unul dintre cei care mărturisește despre Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Ca răsplată pentru dragostea și implicarea sa în misiunea pastorală, dar și în cea administrativă, părintele paroh Horia Stoichescu a fost hirotesit, de către Preasfințitul Părinte, iconom, iar ctitorilor şi binefăcătorilor li s-au oferit Diploma de excelenţă „Episcop Elie Miron Cristea”.

La sărbătoarea resfințirii bisericii parohiale au luat parte autorități locale și numeroși credincioși, dintre care mulți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.

Biserica parohială din Lăpuşnicel, cu hramul „Sf. Ap. Toma”, a fost ridicată în anul 1841 şi a fost târnosită în anul 1958 de către Vasile Lăzărescu, mitropolitul Banatului.

În a doua parte a zilei, ierarhul a resfințit și biserica parohială din Putna, care poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului” și la care s-au săvârșit, în ultima perioadă, lucrări de renovare exterioare și interioare. Preasfințitul Părinte a hirotesit sachelar pe părintele paroh Cătălin Cojocaru, iar ctitorilor și binefăcătorilor le-a acordat Diploma de excelenţă „Episcop Elie Miron Cristea”.

Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Putna a fost ridicată în anul 1892 și a fost târnosită de către Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, în anul 1968.