Bucurie duhovnicească în Parohia Domașnea

06.07.2019

Vineri, 5 iulie, credincioșii din Parohia Domașnea și-au sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Atanasie Athonitul

✍Autor: Serviciul Protopopesc

Cunoscut ca un slujitor și tămăduitor al bolnavilor, Sfântul Cuvios Atanasie al Athonului a fost cinstit și în Episcopia Caransebeșului, vineri, 5 iulie, în Parohia Domașnea din Protopopiatul Băile Herculane, fiind singurul lăcaș de cult din eparhie ocrotit de Sfântul Atanasie. Credincioșii din această parohie s-au bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiască Liturghie, alături de părintele protopop Iosif Frenț și de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului.

„În acest an al satului românesc, agenda pastoral-misionară ne-a permis ca în această zi, aparent lucrătoare, să venim aici la Domașnea, să liturghisim, să ne împărtășim cu sfintele taine și să ne bucurăm unii de alții în biserica iubirii, biserica harului, în biserica în care ne câștigăm mântuirea sufletului. Mă bucur că și în acest an am ajuns, în 5 iulie, să slujim aici și să ne revedem cu dumneavoastră, iubiți fii și fiice al acestui sat; să ne revedem cu dumneavoastră iubiți credincioși și credincioase, care vă rugați și viețuiți pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Sfântul Atanasie vă ocrotește de mulți ani această biserică frumoasă. Dumneavoastră cunoașteți mai bine motivele pentru care această biserică a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Atanasie al Athonului. E singura biserică din Banat și poate din toată Transilvania ocrotită de acest sfânt, care ocrotește, în mod special, și Sfântul Munte Athos, pentru că, după Maica Domnului, în Sfântul Munte este cinstit Sfântul Atanasie al Athonului; și iată, în Episcopia Caransebeșului, noi astăzi îl cinstim la Domașnea. Vă mulțumim pentru atenție și dragoste. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să vă dăruiască sănătate deplină, har peste har și binecuvântare, și pe mai departe, acest Sfânt Cuvios Atanasie să vă ocrotească pe dumneavoastră și pe cei dragi ai dumneavoastră. Sfântul Atanasie al Athonului să ocrotească acest sat românesc de la poarta orientală din Episcopia Caransebeșului.”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

La bucuria duhovnicească a parohiei au luat parte autorități locale și un număr însemnat de credincioși, dintre care mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare. Credincioșii care s-au pregătit în post și rugăciune, printre care, tineri și copii, au primit Sfânta Euharistie, fiind împărtășiți cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

„Le mulțumim tuturor ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici, părintelui protopop Iosif Frenț și tuturor credincioșilor care au lăsat toată grija cea lumească astăzi și au venit ca împreună în rugăciune și comuniune euharistică, să îl lăudăm pe Dumnezeu și să îi cinstim pe sfinții bineplăcuți Lui, iar astăzi în mod special pe Sfântul Atanasie al Athonului. De obicei Sfântul Atanasie al Athonului ocrotește mănăstiri, schituri, chilii și sigur este cinstit în mod deosebit în Sfântul Munte Athos, dar iată că o biserică parohială veche, sfințită în prima jumătate a secolului 19, are ca și ocrotitor pe acest sfânt. Așadar îl rugăm pe Sfântul Atanasie al Athonului, să ocrotească în continuare această parohie din Episcopia noastră, preotul și credincioșii care viețuiesc în parohia Domașnea”, a mai adăugat Preasfințitul Părinte Lucian.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele protopop a rostit un cuvânt de mulțumire. „Mulțumim Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, pentru că a acceptat invitația de a fi astăzi în mijlocul nostru. De asemenea, le mulțumim preacucernicilor părinți slujitori; vă mulțumesc dumneavoastră tuturor, care prin prezența dumneavoastră la sfânta biserică ați arătat că ați înțeles că punctul cel mai important al acestei zile este Sfânta Liturghie. Mulțumesc tuturor celor care ne-au ajutat cu pregătirea pentru prăznuirea acestui hram, dar nu în ultimul rând, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru lucrarea Sa și pentru ajutorul pe care îl revarsă asupra noastră.”, a mărturisit părintele protopop Iosif Frenț.

Biserica din Domașnea s-a zidit între anii 1807-1817. O clădire foarte solidă, la zidirea căreia comandamentul militar grăniceresc a dat concurs nelimitat, a adus chiar un arhitect de la Viena. Nu mai puțin însă au contribuit credincioșii, dintre care unii și-au vândut pământurile, numai ca Biserica să poată fi terminată. Biserica a fost zugrăvită în anul 1823 de Dimitrie Popovici iar pictura a fost făcută de pictorul Dimitrie Turcu din Oravița în anul 1834. Biserica a fost sfințită de către Episcopul Vârșețului Maxim Minulovici la 5 iulie 1833 stabilindu-se cu această ocazie și hramul bisericii, Sfântul Atanasie al Atonului. În anul 1932, profesorul Nicolae Iorga a declarat biserica monument istoric național. În anul 2010, în urma efectuării unor lucrări de înfrumusețare la exterior, biserica a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Lucian, alături de un sobor de șapte preoți.

La final, credincioșii prezenți au fost miruiți și au primit anafură, iar din partea Preasfințitului Părinte Lucian au primit iconițe cu Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, căci El este Calea, Adevărul și Viața.