Bucuria Învierii Domnului trăită la Băile Herculane

02.05.2021

Sute de credincioși au participat la Slujba Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos săvârșită la Băile Herculane

Autor: Serviciul Parohial Băile Herculane

În noaptea Sfintelor Paști, sute de credincioși din Băile Herculane au trăit bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, participând la Slujba Învierii oficiată în Parcul Central din Băile Herculane. În prima parte a slujbei, credincioșii prezenți la Biserica „Schimbarea la Față” din Băile Herculane au primit Sfânta Lumină, care și anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, în orașul stațiune a fost adusă de la Mormântul Domnului din Ierusalim. Astfel, această Lumină a fost răspândită în mai multe parohii din Eparhia Caransebeșului.

După primirea Luminii Sfinte, credincioșii împreună cu slujitorii bisericii au mers în procesiune până în Parcul Central din orașul-stațiune Băile Herculane. Aici s-a continuat săvârșirea Slujbei Învierii Domnului, de către părintele protopop Iosif Frenț și părintele diacon Dragoș Rădoi.

„Exclamația «Hristos a înviat!» și răspunsul «Adevărat a înviat!» nu trebuie să fie doar un salut creștinesc, ci în primul rând trebuie să fie o mărturisire de credință pentru fiecare dintre noi, o mărturisire cu responsabilități. Lumina Sfântă pe care am ținut-o în această noapte în mână să vă lumineze tuturor calea spre Împărăția lui Dumnezeu, să pătrundă în sufletele și în inimile voastre, să vă lumineze viața și să vă aducă renașterea credinței, speranței și bucuriei cu bunătate și căldură în suflet, bucurându-vă de minunea Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Dumnezeu să vă răsplătească osteneala din această noapte, să vă numere pașii și să vă împlinească toate cererile cele de trebuință. Hristos a înviat!”, a precizat părintele protopop Iosif Frenț, la finalul slujbei.

În continuare, slujitorii și credincioșii s-au întors la biserica parohială pe care, potrivit tradiției, au ocolit-o de trei ori, după care au primit Paștile, închinându-se totodată la Icoana Învierii Mântuitorului și la Sfânta Evanghelie, cântând cu toții troparul „Hristos a înviat din morți...”.

În prima zi de Paști, la Biserica „Schimbarea la Față” din Băile Herculane a fost oficiată Sfânta Liturghie Pascală, de către părintele protopop Iosif Frenț, alături de părintele pensionar Constantin Cilibia și părintele diacon Dragoș Rădoi, la care au participat numeroși credincioși. 

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele protopop a dat citire Pastoralei la măritul Praznic al Învierii Domnului, transmisă de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului: „[...] Acest cuvânt pastoral la praznicul Învierii Domnului din anul mântuirii 2021, am vrea să credem că vă aduce fiecăruia un strop de lumină și echilibru și vă va întări în credința, că, esențial și important în această viață este să Îl ai întru tine și lângă tine pe Domnul Hristos Cel Înviat. Încheiem această scrisoare pastorală lăsându-i pe Sfântul Apostol Pavel și pe Sfântul Ioan Gură de Aur să ne grăiască cuvântul Domnului, nu înainte de a vă dori tuturor sănătate deplină, har, pace și binecuvântare la slăvitul praznic al Învierii lui Hristos. [...]”.

La finalul slujbei, credincioșii prezenți au fost miruiți și au primit anafură, în timp ce în strană se cânta troparul pascal, dar și pricesne închinate Praznicului Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Sfânta Liturghie va fi săvârșită și în a doua și a treia zi de Paști, în biserica parohială din stațiune, începând cu ora 10. Pericopele evanghelice din aceste zile ne vor relata Mărturia Sfântului Ioan Botezătorul și Drumul spre Emaus.