Adormirea Maicii Domnului prăznuită la Băile Herculane

16.08.2020

Sâmbătă, 15 august, credincioșii din Băile Herculane au prăznuit Adormirea Maicii Domnului, participând la slujbele religioase oficiate în Biserica „Schimbarea la Față” din stațiune

Autor: Serviciul Protopopesc

Sâmbătă, 15 august, credincioșii din stațiunea Băile Herculane au prăznuit Adormirea Maicii Domnului, participând la Sfânta Liturghie, săvârșită de către părintele paroh protopop Iosif Frenț, alături de părintele Marius Dănănău și părintele pensionar Nicolae Pereș, în Biserica cu hramul „Schimbarea la Față” din stațiune.

În cuvântul de învățătură, părintele protopop Iosif Frenț a vorbit despre Maica Domnului: „Prin zămislirea şi naşterea lui Dumnezeu Fiul, Preacurata Fecioara Maria a intrat în cea mai apropiată comuniune cu Dumnezeu, devenind superioară tuturor făpturilor, «mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii», o minunată expresie a cultului de supravenerare ce i se cuvine, pe care Biserica noastră dreptmăritoare îl acordă Maicii Domnului. După Înviere şi Înălţare, rămasă în grija Sfântului Apostol Ioan (Ioan 19, 27), dar şi a celorlalţi ucenici ai Mântuitorului, Preacurata Fecioară Maria a continuat să fie prezentă în mijlocul apostolilor şi a primilor creştini din Ierusalim, stând în centrul primei comunităţi creştine, întemeiată în Ierusalim. Moartea Fecioarei Maria n-a fost amară şi dureroasă ca a celorlalţi oameni, ci a fost o "adormire" uşoară, un somn dulce, o trecere lină spre starea nestricăciunii. Fără dureri i-a fost naşterea, fără dureri adormirea. Tradiţia creştină a consemnat faptul că la Adormirea Maicii Domnului, Sfinţii Apostoli - în afara Sfântului Apostol Toma - s-au adunat în cetatea sfântă, însoţind trupul ei adormit şi aşezându-l în mormânt în grădina Ghetsimani, de la poalele Muntelui Măslinilor: «Ceata ucenicilor s-a adunat să îngroape pe Maica cea de Dumnezeu Născătoare, venind de la margini cu voinţa cea atotputernică» (Stihira de la Stihoavna sărbătorii). Prin Iisus Hristos, Maica Domnului a devenit mama tuturor creştinilor, maica celor ce s-au unit cu Dumnezeu întru Fiul. Cinstirea Maicii Domnului este atât de vie în evlavia credincioşilor pentru că ea nu şi-a încheiat încă misiunea sa pământească. Ea a rămas peste veacuri o mijlocitoare puternică pe lângă Fiul ei. Ea nu încetează a-L ruga să ierte păcatele oamenilor, dăruindu-le vreme de pocăinţă.”

La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii prezenți au fost miruiți și au primit anafură, ascultând un recital de pricesne închinate Maicii Domnului nostru Iisus Hristos. Spre orele serii, părintele protopop a săvârșit Acatistul Adormirii Maicii Domnului.

Duminica migranţilor români

În Duminica a 10-a după Rusalii, în toate bisericile ortodoxe a fost celebrată „Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor”. În această duminică, părintele protopop Iosif Frenț a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica din Băile Herculane, la care au participat turiști și credincioși din stațiune.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele protopop a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu prilejul Duminicii migranților români 2020, intitulat „Responsabilitate, speranţă şi solidaritate în vreme de pandemie”: „[...] Trăim astăzi într-o lume în care individualismul materialist își face simțită tot mai mult prezența, iar oamenii caută mai mult bogăția materială trecătoare decât bogăția spirituală a credinței și a generozității sau a dărniciei. Totodată, traversăm o perioadă extrem de dificilă privind sănătatea și valoarea vieții, în care o mulțime de oameni sunt încercați de noua epidemie, care s-a extins la nivel global, perioadă în care este mare nevoie de rugăciune și de ajutorare frățească, de apropiere de Dumnezeu şi de solidaritate practică. Această perioadă ne arată cât de fragilă este viața omului pe pământ şi, prin urmare, cât de mare nevoie este de a păstra permanent legătura cu Dumnezeu, Izvorul vieții pământești și al vieții veșnice cerești. De aceea, este necesar să transformăm această perioadă de criză medicală într-o perioadă de întărire în credință prin rugăciune și de sporire a dragostei noastre față de semeni, prin fapte bune. Să ne luminăm viața prin rugăciune, prin citirea scrierilor sfinte, prin spovedanie și prin împărtășire mai deasă, dar și prin toată fapta cea bună, de ajutorare a bolnavilor, bătrânilor și săracilor. [...] Cu prilejul Duminicii migranţilor români, îi felicităm pe toţi ierarhii şi slujitorii Sfintelor Altare ortodoxe româneşti din străinătate pentru lucrarea lor pastorală şi misionară, de păstrare şi cultivare a credinţei creştine ortodoxe, a spiritualităţii şi identităţii româneşti, ca predicatori ai filantropiei în comunitate și părinţi milostivi ai celor aflați în nevoie. Exprimăm recunoștință și prețuire față de toți cei care sprijină activitățile pastorale, educaționale și social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române, precum și faţă de toţi ortodocşii români milostivi sau darnici. Îi îndemnăm să continue cu multă râvnă și bucurie lucrarea lor generoasă şi folositoare, spre slava Preasfintei Treimi și spre binele poporului român.”

Pentru prima dată în România, această comemorare a fost celebrată în toate bisericile în data de 16 august, care în acest an coincide cu „Duminica migranților români”, zi dedicată lor începând cu anul 2009, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului.